måndag 12 januari 2015

Naomi och Elys kyssförbudslista

Bok:Naomi & Elys kyssförbudslista
Författare:Rachel Cohn & David Levithan
Förlag:X publishing
Favoritkaraktär:Kelly
Jag blev så besviken på den här boken.Jag läste Dash & Lilys utmaningsbok av detta författarpar under julhelgen och tyckte mycket om huvudpersonerna i den boken.Denna bok blev jag bara besviken på.
Boken handlar om Ely och Naomi som bor grannar och har känt varandra sedan de var små.Naomi är tillsammans med Bruce, men kär i Ely och Ely har fattat tycke för Naomis pojkvän.Ely och Naomi har tillsammans skapat en kyssförbudslista,där de har skrivit upp personer som ingen av dem får kyssa,för att inte vänskapen de två emellan ska förstöras.
Boken är uppbyggd så att olika karaktärer är berättarröst i olika kapitel. Vissa kapitel är Naomis,andra är Elys,men även Bruce,Naomis kompis Robin,portvakten Gabriel,Naomis förre pojkvän Bruce den första samt dennes syster Kelly har egna kapitel.
Intrigen i boken är alldeles för tunn och det var självklart för mig hur boken skulle sluta.Det kändes som att författarna hade fått bråttom i slutet av boken och slängt ihop ett slut i all hast.Läsaren fick heller inte svar på alla frågor som dykt upp under berättelsens gång.
Kanske att jag hade för höga förväntningar efter Dash & Lilys utmaningsbok,men om de två böckerna jämförs,hade karaktärerna Dash och Lily betydligt mer intressanta personligheter än vad Naomi och Ely har.Både Dash och Lily var ensamvargar.Både Naomi och Ely kan upplevas som ytliga och barnsliga för sin ålder,men detta kan förstås bero på läsarens egna åsikter.
Det som är bra med boken är att författarna utmanar rådande normer kring genus och sexualitet. Naomi och Ely lånar varandras kläder,Bruce som är tillsammans med Naomi funderar mycket över sin sexualitet,Ely använder smink och Kelly är betydligt bättre på matematik än vad hennes tvillingbror Bruce är.
Vid ett tillfälle i boken gör portvakten Gabriel en cd-skiva till Naomi.På skivan har han tillägnat viktiga personer i sitt liv de olika låtarna och beskriver även vid varje låt i låtlistan vem låten är tillägnad samt varför. Att denna låtlista fanns med i boken var positivt,särskilt om läsaren är musikintresserad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar