söndag 4 januari 2015

Tankar om "Foxfire"

Bok:Foxfire-en tjejligas bekännelser
Författare:Joyce Carol Oates
Förlag:Månpocket
Favoritkaraktär:Maddie Wirtz Faith

Story:
De fem tjejerna Maddie,Legs,Rita,Lana och Goldie,växer upp i en liten bruksort på landet under 50-talet.Alla fem växer upp under trassliga familjeförhållanden och ingen av dem har någon trygg vuxen i sin närhet. Flera av tjejerna blir illa behandlade av manliga familjemedlemmar och av manliga lärare.Tillsammans startar de fem flickorna föreningen Foxfire,med den utåt sett självsäkra Legs som ledare.De blandar blod med varandra,tatuerar in Foxfires symbol på varandras armar och börjar därefter att hämnas på alla män som gjort dem illa.

Recension:
I Foxfire uppmärksammas vad som kan hända unga människor när vuxenvärden sviker.De fem tjejerna saknar helt vuxna att vända sig till.Det förekommer enbart en vuxen som under en kort del av historien hjälper tjejerna,och det är Legs före detta styvmor Kathleen,som hjälper tjejerna med praktiska saker,men som ingen av dem anförtror sig åt om den verklighet de lever i.

Likt Goldens bok Flugornas Herre,synliggörs i Foxfire vad som kan hända när en grupp ungdomar lämnas åt sitt eget öde,utan en vuxen ledare.Vi får även uppleva en så enorm dyrkan  som de övriga tjejerna känner för Foxfires ledare Legs,vilket ibland gör att de andra tjejerna ser förbi vad som är etiskt korrekt i olika situationer.Vidare leder detts in på tankar kring människans egna ansvar för sina handlingar i olika situationer.Maddie fungerar som berättarröst och vid flera tillfällen för hon en kamp mot sitt eget samvete, om hon verkligen tycker de handlingar som gruppen Foxfire gör,är korrekta.

Boken för också tankarna till Ridley Scotts film Thelma & Louise,som skildrade två kvinnor som efter att under lång tid känt sig förtryckta och orättvist behandlade av det motsatta könet,slutligen får nog och slår tillbaka.
Foxfire skildrar unga kvinnor som är starka på utsidan,men osäkra och sårbara på insidan. Slutet kändes delvis lite snabbt överstökat och inte så genomtänkt.

Första gången jag läste något av Oates var när jag som sextonåring läste hennes Blonde,berättelsen om Marilyn Monroe.Jag upplevde att den boken innehöll en hel del onödiga beskrivningar,så det var intressant att nu läsa en annan bok av Oates,där läsaren kommer in i handlingen direkt.Boken är skriven i väldigt långa meningar och innehåller många svärord. I bokhandeln finns den på ungdomshyllan.Jag skulle hellre se att den räknades som en roman för vuxna,på grund av alla våldsamma scener,svärorden och flickornas tragiska upplevelser.

Foxfire har filmatiserats två gånger; år 1994 samt 2012.

Boken finns att köpa här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar