söndag 5 april 2015

Recension: Stöld av babian -Anna Karolina

Bok: Stöld av babian
Författare: Anna Karolina
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 436 sid
Tidigare böcker skrivna av författaren: Inga, debutant.
Favoritkaraktär: Vicky

Finns att köpa på bland annat Adlibris och Bokus.

Första meningen: FUCK, FUCK, FUCK!

Story:
Amanda är nyutexaminerad polis med goda referenser från polisutbildningen.Hon har valt yrket av personliga skäl: Hennes syster Sanna tog livet av sig för några år sedan, och Amanda är fast besluten om att den som orsakade systerns självmord ska få sota för det. Det första spår Amanda börjar undersöka är att kolla upp systerns dåvarande pojkvän; en kille som heter Adnan.

Magnus är en erkänd kriminalkomissarie med ett perfekt yttre: fin villa, dyr bil och en snygg fru. Magnus har dock kontakter i den undre världen som har hjälpt honom att klättra på karriärstegen och när den jugoslaviska maffian sätter press på honom samtidigt som hans yttre fasad börjar rämna, tar han till allt mer desperata åtgärder för att komma dit han vill.

Adnan är en före detta kriminell som precus har kommit ut från ett tolv månader långt fängelsestaff. Han har skulder till jugoslaviska maffian, som hotar att döda hans familj om han inte kan betala. Samtidigt börjar hans hjärta klappa för en tjej han träffade av en slump på Konsum; Amanda.

Recension:
På bokens framsida står att den kan jämföras med Snabba cash, och jag kan till viss del hålla med.Både polisens arbete, samt den kriminella verksamheten speglas i Stöld av babian, vilket även var fallet i Lapidus triologi om Stockholm Noir.

Trots att boken innehåller många grova ord, det räcker att läsa den inledande meningen här ovan, samt en del slang, är den välskriven. Författaren har ett bra språk.Jag tycker annars att böcker med många svärord ofta är skrivna med ett lite enklare språk med slarviga uttryck, men så är inte fallet här.

Det var svårt att komma in i historien.De första 100 sidorna tog lång tid att läsa, men sedan skruvades tempot upp och boken blev en riktig bladvändare.Jag tror jag läste 300 sidor på en dag. Boken innehåller även ett rikt persongalleri med många karaktärer.

Annars brukar jag ofta uppskatta böcker med halvtragiska slut, då alla livshändelser inte kan sluta lyckligt för alla. Dock är slutet i Stöld av babian nästan för tragiskt för en del av karaktärerna. Jag skulle dessutom avråda att läsa boken om man är väldigt känslig för att läsa om våld mot djur.

Samtidigt speglas även den hårda värld som unga tjejer och killar kan leva i idag, när material kan sparas på internet hur länge som helst och gemene man kan få tag i partydroger.

Karaktärerna Magnus och Vincent gjorde mig dessutom illamående, men troligtvis är det meningen att läsaren ska känna så inför dem. Båda har en kvinnosyn från femtonhundratalet och ser kvinnor som objekt.Dock är Amanda stentuff och ger sig inte för någon.

I baksidetexten till boken står det att det här är den första boken om polisen Amanda. Jag kan absolut tänka mig att läsa fler böcker om henne.

Utmaningar 2015:
Jag har inte läst något av Anna Karolina tidigare, så detta är en ny författare för mig.Den här boken kommer jag troligtvis även att välja som mitt bidrag under april månad i Maries spänningsutmaning.

9 kommentarer:

 1. Den här hade jag faktiskt inte hört talas om tidigare. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 2. Varsågod! Jag hade inte heller hört talas om den förrän jag såg den stå frontad i en bokhandel och blev nyfiken på titeln. Kul att kunna tipsa om nya böcker!

  SvaraRadera
 3. Helt okänd bok för mig - spännande med debutantromaner!

  SvaraRadera
 4. Har inte läst boken men den låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var läsvärd. Jag kan tänka mig att läsa fler böcker av författaren!

   Radera
 5. Låter bra men det där med djur får mig verkligen att undra om jag ska läsa den.

  SvaraRadera
 6. Ja, det var lite obehagligt!

  SvaraRadera