onsdag 29 april 2015

Recension: Som Zlatan fast bättre

Bok: Som Zlatan fast bättre
Författare: Niclas Kristoffer
Förlag: Hoi förlag
Antal sidor: 156 sidor
Favoritkaraktär: Simon

Första meningen: Simon ligger på rygg i sin säng och kastar en boll mot taket.

Story:
Simon har precis kommit in på fotbollsgymnasiet och drömmer om att bli fotbollsproffs. En tränare konstaterar dock att Simon skulle bli en ännu bättre fotbollsspelare om han gick ner några kilo. Eftersom Simons högsta dröm är att bli proffs, börjar han minska portionerna och äter mindre och mindre. En kväll är han så hungrig att han slukar allt som finns i kylskåpet.  Efteråt kräks han och tror att han har kommit på världens grej; han kan både äta maten, så att ingen misstänker något, och göra sig av med den. Simon är nu fast i ett träsk av ätstörningar som bara eskalerar.

Recension:
För det första är det bra att boken har en manlig huvudperson. Även om de flesta som drabbas av ätstörningar är tjejer, är det fortfarande många killar som är drabbade. Även i romaner som handlar om personer med ätstörningar, är den drabbade ofta tjej eller kvinna. Författaren Niclas Christoffer har även själv sagt i intervjuer att han ville skriva en bok om en kille med ätstörningar för när han själv var sjuk, fanns ingen litteratur om killar med den sjukdomen.

Språket i boken är rappt och handlingen går snabbt framåt. Som läsare känner man verkligen med Simon som är sjuk, men även med hans oroliga pappa och lillebror.

Tyvärr, som det ofta resulterar i, när det skrivs böcker om personer med ätstörningar, är det lätt att någon som redan är sjuk själv läser boken och får tips om hur man kan göra. Boken innehåller flera sekvenser där sjuka kan få tips om tillvägagångssätt, men jag tror det är svårt att undvika det i en bok om ätstörningar.

Utmaningar 2015:
Niclas Christoffer är en författare som jag inte har läst något av tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar