måndag 6 juli 2015

Recension: Den första lögnenBok: Den första lögnen
Författare: Sara Larsson
Förlag: Norsteds
Antal sidor: 398 sidor
Favoritkaraktär: Mia Lindskog

Första meningen: Josefin lyfter överkroppen och tar stöd med armbågen mot madrassen, försöker ta sig upp ur sängen.

Story:
År 1997: Sextonåriga Josefin utsätts för en brutal gruppvåldtäkt på en fest av killarna Oskar, Jonas och Rikard. I rättegången frias dock alla tre.

2010: Oskar lever ett lugnt liv som före detta fotbollsproffs och numera föreläsare hos Riksidrottsförbundet. Han har fru, två små barn och driver en välbesökt pappablogg. Under en familjeresa till Thailand slås Oskar medvetslös och när han vaknar upp har någon kört in en trasig glasflaska i underlivet på honom. Samtidigt hemma i Sverige, börjar Jonas få mail från en okänd avsändare som innehåller bilder som togs på Josefin under våldtäkten.

Recension:
Boken innehåller ett väldigt stort persongalleri och det är flera av karaktärerna som turas om att vara så kallad "berättarröst". Många av personerna i boken, skildras med väldigt stor smärta; det är flera tragiska livsöden som spelas upp.

Författaren tar upp ämnet hämnd och reflektioner kring det: Hur långt är en människa beredd att gå för att få upprättelse, är det tillåtet att ta till vilka medel som helst mot någon som har förstört en annan människas liv för all framtid, och ska en människa sona för ett begånget brott för resten av sitt liv. Även en utsatt tonåring som saknar totalt stöd från vuxenvärlden skildras och makten som sociala medier kan ha över gemene man synliggörs här med ett skräckexempel.

Även grupptryck och människans kusliga förmåga vika ner sig och inte våga stå för sin åsikt, när en större grupp medmänniskor har en annan uppfattning, visas i boken: en av killarna som närvarar vid våldtäkten, berättar vid det första polisförhöret att han och kamraterna har våltagit Josefin, men ändrar sig sedan, när han utsätts för påtryckningar av kompisar till de andra två killarna.

Även rådande normer gällande manligt och kvinnligt avhandlas. Efter våldtäkten blir Josefin hånad i skolan och får många nedvärderande kommentarer, medans ingen föraktar killarna, utan de får snarare en högre status än de har haft tidigare. Precis som författaren anser i boken, så borde skolan här ha tagit ansvar och diskuterat rådande normer med eleverna, vilket inte sker.

Den första lögnen är en bok som tar upp många viktiga frågeställningar. Paralleller kan dras till Katarina Wennstams böcker, där rådande normer i samhället också diskuteras. Jag tycker att alla borde läsa den här boken!

4 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någon bok av Sara Larsson, men är väldigt sugen på att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan absolut rekommendera hennes böcker!

   Radera
 2. Jag ska läsa den för den är med i vår bokcirkel, verkar lite brutal dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är brutal, men ni får nog en del att diskutera när ni läser den!

   Radera