fredag 3 juli 2015

Filmtips: Alena

Vilket härligt sommarväder vi har! Jag tillbringar dagarna i en solstol och läser böcker, helt underbart! Igår kväll var jag ute och gick förbi uteserveringarna och det var proppfullt med folk på varenda en. Då är det verkligen sommar!

Jag tänkte passa på och tipsa om en film, om det skulle bli regniga dagar framöver, eller om man helt enkelt vill svalka sig inomhus och då titta på en film.

Svt2 har en serie nu i sommar heter Moving Sweden. Varje onsdag kl 22 visar de en kortfilm gjord av unga nya filmregissörer. I onsdags visade de filmen Alena, i regi av Daniel di Grado.

Filmen handlar om tonårstjejen Alena som börjar på en internatskola. Där blir hon hårt utsatt av de andra tjejerna. Ledare för mobbningen är Filippa, en kaxig tjej som till och med lärarna verkar vara rädda för. Alena söker stöd hos sin bästa kompis Josefin, som hävdar att Alena ska slå tillbaka mot mobbarna. Josefin dyker upp då och då när Alena är ensam. Dock har Josefin varit död i ett år och det är bara Alena som kan se henne.

Någon skrev på instagram att den här filmen är som en blandning av Låt den rätte komma in och Fucking Åmål, och jag håller med om det. Den innehåller en del blod och våldsamma scener, men den är väldigt skickligt gjord. Filmen visar hur otroligt elaka ungdomar kan vara mot varandra, och hur kränkande behandling kan få fruktansvärda konsekvenser. Det är mestadels unga tjejer i de olika rollerna och alla spelar bra, framförallt Amalia Holm Bjelke, som spelar Alena. Molly Nutley som är känd från Let's dance i TV4, gör rollen som Filippa.

Filmen Alena kommer som långfilm på bio under hösten 2015. Kortfilmen finns att se gratis på SVT play till och med 31 juli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar