tisdag 28 juli 2015

Top ten tuesday: Karaktärer som älskar böckerDå ska jag, för andra gången i mitt liv, delta i Top ten Tuesday. Detta arrangemang anordnas av bloggen The brook and the bokish och går ut på att varje deltagare gör en tio i topp lista över ett angivet ämne.

Den här veckan är uppgiften att göra en lista på Ten characters who are fellow book nerds, det villsäga tio karaktärer som är riktiga boknördar. Här är min lista:

1. Alaska Young i Looking for Alaska av John Green.
Jag börjar med en bok jag nyss läste ut. Alaska Young har hela sitt studentrum fullt med böcker. Det är böcker ÖVERALLT!

2. Toru Watanabe i Norwegian Wood av Haruki Murakami.
En av mina absoluta favoritböcker. Toru läser hela tiden om samma böcker. Han har fyra böcker som han varvar med att läsa om och om igen.

3. Ali i Väldigt sällan fin av Sami Said.
Ali börjar studera på universitetet och hänger sig helt åt att läsa böcker. Han föredrar böckerna framför andra människor.

4. Dash i Dash och Lilys utmaningsbok av David Levithan & Rachel Cohn:
Dash älskar att läsa och han älskar ord. Han har ett ordlexikon på sängbordet och slår varje kväll upp nya ord som han funderar kring.

5. Dante Quintana i Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Aliré Saenz.
Dante läser främst lyrik. Han lånar gärna ut sina lyrikböcker till sin nya vän Ari.

7. Daniel i Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.
Tioåriga Daniel hittar romanen Vindens skugga på ett gammalt bokantikvariat. Han sitter uppe en hel natt och läser ut boken och blir därefter besatt av boken och dess författare. Jag minns särskilt det tillfället när Daniel sitter uppe hela natten och läser. Där beskrivs riktig kärlek till böcker.

7. Gunnel och Majken i 1989-leva eller överleva av Linda Skugge & Sigrid Tollgård:
De här systrarna älskar att läsa böcker, älskar att diskutera böcker och älskar att hänga på bokantikvariat. Båda läser gärna böcker om feminism, samt böcker som har starka kvinnor som huvudpersoner.

8. Laura Brown i Timmarna av Michael Cunningham:
Här pratar vi en riktig bokmal som knappt gör något annat än läser böcker om dagarna. Det särskilda med den här boken är att den är uppbyggd kring tre parallella historier; Laura som läser boken Mrs Dalloway, författarinnan Virginia Wolf som skriver samma bok under 30-talet, samt den moderna nutidskvinnan Clarissa vars liv påminner väldigt mycket om Mrs Dalloways.

9. Hanna i Hon går igenom tavlan ut ur bilden av Johanna Nilsson:
Elvaåriga Hanna är utfryst i skolan och tar sin tillflykt till böckerna och till bilioteket. Hon älskar att trycka näsan mot gamla biblioteksböcker och känna doften av gamla böcker.

10. Nagasawa i Norwegian Wood av Haruki Murakami:
Nu blir det två karaktärer från samma bok, men jag kunde inte låta bli att ta med Nagasawa på den här listan. Det särskilda med honom är att han enbart läser böcker skrivna av författare som har varit döda i minst hundra år. Nagasawa bor på samma studenthem som huvudkaraktären Toru, och de lär känna varandra genom att börja samtala om böcker.

2 kommentarer:

  1. här finns många tips! jag har också med en Murakami!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kul att vi båda hade med böcker av honom!

      Radera