måndag 11 maj 2015

Tematrio: Unga kvinnor under Andra Världskriget

Veckans tema är Andra Världskriget i Lyrans tematrio. Här följer tre böcker som utspelar sig under Andra Världskriget och som alla skildrar unga kvinnor på väg ut i vuxenvärlden:

Mosippan av Elsie Johansson:
Andra delen om familjen TåPelles och den yngsta dottern Nancy. Medans kriget pågår för fullt utforskar den unga Nancy livet och kärleken. Första delen i denna serie; Glasfåglarna är helt fantastiskt och utspelar sig innan kriget bryter ut, men även Mosippan är mycket läsvärd.Karusell och kärleksbrev av Maj Bylock:
Nioåriga Kajsa och hennes bästa kompis Lasse växer upp på Gotland under början av fyrtiotalet. Bylock skriver humoristiskt men med en allvarlig underton. Jag minns särskilt en episod när ett tivoli kom till stan och Kajsa hade tjänat ihop extrapengar för att ha råd att åka karusell. Hon köpte 29 biljetter till en och samma karusell och när hon hade åkt en gång kräktes hon och kunde inte åka något mer sedan. Dock sålde hon de andra biljetterna billigt, men jag minns att jag tyckte så synd om henne. De två andra böckerna om Kajsa och Lasse heter Dödskallar och hjärtesår, samt Dynamit och hallonbåtar. När jag gick i trean tror jag att alla tjejer i min klass lånade någon av dessa tre böcker på skolbiblioteket och läste.

Boktjuven av Marcus Zusak:
Historien om den unga Liesel som upptäcker böckernas fantastiska värld mitt i ett krigshärjat Tyskland, är redan på väg att bli en klassiker.


23 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av Elsie Johansson, men jag har förstått att de tydligen är läsvärda.

  SvaraRadera
 2. Jag har enbart läst den här serien och tycker mycket om den!

  SvaraRadera
 3. Bra trio, Elsie Johanssons trilogi har jag läst.

  SvaraRadera
 4. Boktjuven är den enda jag läst av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 5. har läst Boktjuven och Mosippan i alla fall

  SvaraRadera
 6. Har endast läst Boktjuven av dessa tre.

  SvaraRadera
 7. Johansson är en fantastisk författare! Bylock hade jag glömt, henne läste jag också när jag var liten. Fast jag minns inte just den med karusellen.

  SvaraRadera
 8. Har läst Boktjuven men ska nog försöka läsa Mosippan med.

  SvaraRadera
 9. Boktjuven är den enda jag har läst här och den är ju fantastisk.

  SvaraRadera
 10. Har inte läst någon av dessa tre, men Boktjuven anande jag många skulle ta med denna gång. ;-)

  SvaraRadera
 11. Jag har bara läst Boktjuven, och den tyckte jag var jättebra.

  SvaraRadera
 12. Hej Elsa :) På min blogg iregnet har jag i några månaders tid haft gästbloggare varje lördag med temat Mer kärlek åt bokbloggarna. Nu undrar jag om du skulle vara intresserad att dela med dig av dina tankar kring bokbloggandet. Detta skulle gälla en lördag i juni-månad och du skulle alltså få svara på ca 20 frågor om bloggandet och böcker. Hör av dig om du är intresserad eller om du vill ha mera information innan du bestämmer dig så mejlar jag dig med frågorna och så får vi bestämma ett datum som passar dig :)

  Kram, Liza - iregnet.blogspot.fi

  SvaraRadera
 13. Elsie Johansson står i min bokhylla, olästa och dammiga.....Får nog bli ändring på det snart! Boktjuven är jag också nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elsie Johansson kan jag verkligen rekommendera!

   Radera
 14. Det är bara Boktjuven som jag läst, och den är så fantastiskt bra.

  SvaraRadera