söndag 24 maj 2015

Recension: Granne med dödenBok: Granne med döden
Författare: Alex Marwood
Förlag: Modernista
Antal sidor: 360 sidor

Första meningen: Han ser på klockan och sväljer ner den sista klunken kaffe.

Story:
I ett gammalt hyreshus  i London, som håller på att förfalla, bor en brokig skara: Femtonåriga Cher som har rymt från sitt fosterhem, Hossein från Iran som försöker hitta sin plats i sin nya stad, den ensamme Thomas som försöker bli vän med alla sina grannar, Gerard som arbetar som musiklärare, den äldre damen Vesta som har bott i huset i många år, samt den nyinflyttade Collette. En av dem är en kallblodig mördare. Medans husets takpannor trillar av en efter en, avloppssystemet kraschar och en märklig doft börjar sprida sig i trappuppgången, söker mördaren sitt nästa offer och tvekar inte att slå till igen. Och igen.

Recension:
Det här är nog den äckligaste boken jag har läst. För det första är jag skräckslagen för råttor, jag kan knappt se en råtta på bild utan att få rysningar. Efter att ha läst den här boken, drömde jag mardrömmar om råttor stora som katter. Som grädde på moset, innehåller boken även styckade lik, kallblodiga mördare ich fula gubbar.
Det jag tycker om med boken, är att den påminner lite om Agatha Christies deckare, som jag läste mycket när jag var yngre; flera personer i samma hus och en av dem är mördaren. Jag tycker om när läsaren själv kan fundera och jag lyckades själv lista ut vem som var mördaren innan det visade sig i boken.

Ävn om flera av karaktärerna är trasiga själsligt, fattar jag tycke för flera av dem. Även om de har varit med om mycket jobbigt, har flera av dem en positiv syn på livet och på framtiden. Jag tyckte även mycket om slutet, men vill inte säga mer så jag spoilar något.

Sammanfattningsvis; en spännande deckare, som var lite seg i starten, men som sedan blev en riktig bladvändare. Dock drar allt det äckliga ner betyget. Jag skickar en tacksamhetstanke till Mia som avrådde från att äta samtidigt som jag läste boken.

Status i mina utmaningar 2015:
Granne med döden kommer vara min bok för maj månad i Spänningsutmaningen.

5 kommentarer:

 1. Låter inte som en bok för mig.

  SvaraRadera
 2. Läste Onda flickor för inte så länge sedan och har tänkt hinna läsa denna under sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är nog en bra "sommarbok".

   Radera
 3. Själva upplägget till / platsen för / storyn verkar utmärkt, men det "äckliga" får mig att tveka en aning... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade blivit varnad innan jag läste den att inte äta samtidigt, och det var ett gott råd.

   Radera