fredag 17 april 2015

En skämskudde som blev något annat

Fredag igen och dags för Bokbloggsjerka hos Annika. Veckans fråga kommer ursprungligen från Sanna och lyder:

Har du någon riktigt nördig, udda eller till och med pinsam bok i hyllan (enligt dina egna kriterier, min anm.)?

Nu kanske mitt svar inte är exakt det svar folk förväntar sig att få på den här frågan.

Jag är en sådan person som när jag är på besök hos någon, gärna studerar vad vederbörande har i sin bokhylla. Det här beteende tror jag inte är ovanligt hos de som själva tycker om att läsa.Detta har resulterat i att jag är övertygad om att andra gör samma sak när de kommer hem till mig;  tittar efter vad jag har ståendes i bokhyllan.

Jag har böcker i min bokhylla som jag har skämts över att ha där. Fram tills för tio månader sedan skämdes jag över att ha ungdomsböcker ståendes i bokhyllan. Jag läser alla möjliga sorters böcker,  och ungdomsböcker tycker jag om att läsa då det fortfarande är ett förhållandevis nytt område för mig. Jag började läsa vuxenböcker som elvaåring och läste under många år inte en enda ungdomsbok, då jag ansåg att de var för enkla för mig och jag kunde läsa mer avancerade böcker än så.

Men på senare år har jag börjat återupptäcka ungdomslitteraturen på nytt, och jag tror att det beror på att jag missade en del när jag själv var "ungdom".Dock hade jag aldrig böcker som gick under kategorin Unga vuxna, ståendes framme i bokhyllan, utan de har legat i en låda i klädkammaren. Däremot har Strindbergs Hemsöborna stått i bokhyllan i flera år.Jag köpte boken för tio kronor på en loppmarknad enbart för att det skulle se snyggt ut att ha den i bokhyllan. Jag har aldrig läst den och kommer förmodligen inte att göra det heller.


Den som är observant kan se att jag inte ens har tagit bort plasten från boken.

För ungefär åtta månader sedan, i samband med att det hände en del andra saker i mitt liv, bestämde jag mig en dag för att jag inte längre orkade lägga energi på vad andra tyckte om mina intressen och om de böcker jag läste.Jag upptäckte att jag har skämts för saker jag har tyckt om i nästan hela mitt liv.I tonåren skämdes jag för min musiksmak, efter det skämdes jag för att jag tyckte om buskis med Stefan & Krister och som vuxen gömde jag böcker jag tyckte om.Sagt och gjort; ungdomsböckerna åkte upp ur lådan och in i hyllan. Ingen som har varit hemma hos mig sedan dess och tittat i min bokhylla, har gjort sig rolig över att de böckerna står där.Så idag finns det ingen bok som det känns pinsamt att ha i bokhyllan. Sedan har jag en del lite udda böcker om musikhistoria, men det tar jag en annan gång:)

18 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt hela den där serien där Hemsöborna ingår. Köpte den för där fanns några böcker som jag inte läst plus att det skulle se snyggt ut i bokhyllan med en hel serie. Men än så länge har jag inte läst en enda bok av de där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att det gick att köpa den här bokserien med klassiker tsm med ngn av kvällstidningarna för några år sedan.

   Radera
 2. Jag skäms inte över någon bok, har till och med Jackie Collins i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har Fifty shades of grey triologin i bolhyllan:)

   Radera
 3. Hemsöborna kan du ju se som film... http://hannelesbibliotek.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Vad härligt att du tagit fram böckerna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de står bättre i bokhyllan än i en kartong:)

   Radera
 5. Jag har nominerat dig till en Liebster Award. http://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2015/04/liebster-award.html

  SvaraRadera
 6. Vad fint att du har tagit fram böckerna!

  SvaraRadera
 7. Nej, nej, nej, man ska inte för ett ögonblick skämmas över den man är. Bra att du plockat fram böckerna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man ska ju inte det.livet blir roligare om man inte skäms:)

   Radera
 8. Härligt att du tagit fram böckerna! =)

  SvaraRadera
 9. Jag läste inte heller ungdomsböcker under många år, men numera läser jag ur de flesta genrer och för olika åldersgrupper och det skäms jag inte för.

  SvaraRadera