tisdag 7 april 2015

Bokserien som gjorde en outsider till en i gänget

Veckans tema på Kulturkollo är generationer. När jag såg att de skulle ha det temat, bävade jag inför att det skulle komma utmaningar där det skulle komma frågor om vad som är typiskt för min egen generation.

Jag är född i slutet av åttiotalet och började tidigt önska att jag hade tillhört en tidigare generation än min egna. Redan som tioåring lyssnade jag på musik från sjuttiotalet, samt från tidigt åttiotal, och var inte ett dugg intresserad av att lyssna på Spice Girls, Hanson eller Britney Spears som de flesta andra i min ålder lyssnade på.På tv såg jag filmer av Ingemar Bergman, medans det var inne att se skräckfilmer som Scream. Jag nobbade slimmade stuprörsjeans tjocka dunjackor, för utställda kjolar från Myrorna och min mammas gamla mockajacka.

Jag kan än idag önska att jag hade varit född tio år tidigare och fått uppleva musiken och modet som fanns på åttiotalet.När jag ser filmer och läser böcker som utspelar sig på åttiotalet tror jag mina intressen och min musiksmak hade passat bättre då.

Veckans fråga på kulturkollo är egentligen två frågor att välja mellan. Den frågan jag har valt är:

Berätta om en bok, film, musik och/eller TV-serie som definierar din generation, d.v.s. en bok, film, musik och/eller TV-serie som påverkat din generation fundamentalt (stort ord p.g.a. dramatiken, men du kanske kan komma på något som påverkade, i alla fall lite). 

Det finns dock en bokserie som gjorde avtryck på mig.När jag var tio år läste jag den första Harry Potter-boken, som hade kommit ut i Sverige året innan.Jag hann läsa den första boken innan Harry Potter blev en "hype" i Sverige och alla skulle lösa böckerna, och köpa prylar med Harry Potter. Några år efter att jag hade läst första boken, ville alla i min klass läsa serien och jag var en av dem som hade bäst koll på alla karaktärer. Detta var första gången jag kände att jag tyckte om något som var populärt bland andra i min ålder.

Harry Potter gjorde även att många ungdomar som tidigare inte hade läst så mycket, började läsa.Dessutom fick sig fantasygenren sig ett uppsving genom den här bokserien.4 kommentarer:

  1. Kul att få ta del av dina tankar, speciellt eftersom jag tillhör en generation mycket längre tillbaka :-).

    SvaraRadera
  2. 80-talet var nog det bästa hittills, i alla fall vad gäller musik :)

    SvaraRadera
  3. Jag önskar så att jag hade blivit född tio år tidigare!:)

    SvaraRadera