tisdag 14 april 2015

Recension: Kunskapens frukt - Liv StrömqvistBok: Kunskapens frukt
Författare: Liv Strömquist
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 130 sid
Tidigare lästa böcker av författaren: Inga
Finns att köpa hos bland andra Bokus och Adlibris.

Första meningen: Nej, men hej!

Story:
Liv Strömquist har skrivit en bok som handlar om kvinnans kön. Vi får läsa om män som varit särskilt intresserade av kvinnans kön, lära oss historien om onani samt om varför biologiböckerna som används i skolorna idag, till en viss del ger felaktig information.
Boken innehåller även Strömquists Blood mountain, novellen som var utgångspunkt för hennes sommarprat k P1.

Recension:
Det som är bra med boken, är att den ger bra information om hur kvinnans könsorgan är uppbyggt samt diskuterar medias roll i samhällets syn på menstruation. I all marknadsföring för mensskydd förekommer exempelvis orden trygg och fräsch och författaren frågar då om menstruationen är motsatsen till fräsch, det vill säga ofräsch?

Överlag så är serien Blood mountain den mest informativa delen i boken, och jag kan tänka mig att för någon som är yngre och vill lära sig mer om mens.
Jag kan dock tycka att det känns som för mycket när det kommer bild efter bild på personer som tillfredsställer sig själva. Jag känner på samma sätt gällande bilder där det sprutar ut en röd vätska som troligtvis ska föreställa mensblod från människor som avbildas.

Strömquist använder sig dock av humor och ger en lättläst historielektion om olika synsätt på genus som har förekommit under historiens gång.

Jag anser att delar av boken kan vara bra att läsa för ungdomar som vill lära sig mer om kroppen och könsorganen, då Strömquist beskriver tydligt och lättläst.

Jag tyckte det var omväxlande att läsa en seriebok, då jag inte har läst serier på säkert femton år, men jag vet inte om jag kommer vilja läsa om den här boken. Jag kan dock tänka mig att läsa mer av Strömquist, då jag uppskattade hennes humor.

Status utmaningar 2015:
Jag har vidgat mina vyer i Kulturkollos Gå utanför normen-utmaningen, med denna bok, då jag inte brukar läsa serieböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar