onsdag 4 februari 2015

Trasiga människor och spruckna själar

Veckans fråga på Kulturkollo är:
Vilka är de tre mest minnesvärda böcker/filmer om trasiga människor/spruckna själar du har läst/sett?

Här är mina svar:
-Hanna i Hon går genom tavlan,ut ur bilden av Johanna Nilsson:

När elvaåriga Hanna kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet,har hennes bästa kompis Karin börjat umgås med de tuffa tjejerna i klassen.Hanna lämnas ensam,utan vänner och blir mobbad av sina klasskamrater. Parallellt följs även Hanna när hon är 23 år gammal och befinner sig på sjukhus.

Jag läste den här boken första gången när jag var tolv år och blev helt knockad.Det här är en otroligt smärtsam och välskriven skildring av Hanna,både som barn och som vuxen.Jag har läst boken flera gånger och beskrivningen av Hannas ångest och självförakt har varje gång gjort att jag själv har börjat må dåligt.

Jade och Bell i Onda flickor av Alex Marwood:

Tolvåringarna Jade och Bell mördar av misstag en yngre flicka. I vuxen ålder har de fått nya identiteter och lever skilda liv,där ingen av deras bekanta känner till det fruktansvärda mordet. Av en slump möts de två dock igen och gamla känslor blommar upp.

Jag läste hela boken med en klump i magen.Den är obehaglig att läsa.Båda kvinnorna visar upp en glad och positiv sida utåt,men inuti bränner skammen och skulden.Författaren beskriver även paniken som hela tiden växer inom de två kvinnorna och slutet gör det inte mera trasigt.

Ingela i Den förtrollade prinsen av Inger Frimansson:

Unga Ingela blir sexuellt utnyttjad av sin pappa.Under en sommar på landet,träffar hon en jämnårig pojke och allt förändras.

Även denna bok lästes med en klump i magen. En nattsvart berättelse om Ingela som inte ser många ljuspunkter i livet.Pappan utnyttjar henne sexuellt och mamman visar inget större intresse för sin dotter. Ingela befinner sig i en väldigt utsatt situation. Boken innehåller dock även positiva glimtar då Ingela finner en vän i den jämnåriga pojken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar