onsdag 18 februari 2015

Idrott i centrum

Veckans tema på Kulturkollo är böcker med idrottsinriktning.Då jag har sysslat med flera olika idrotter och främst med löpning,har jag läst några romaner som handlar om idrott.Jag har även läst mycket om träningsanorexi samt om ortotexi,och även gjort specialarbeten i skolan om dessa sjukdomar,har jag även läst böcker som handlar om idrott i dessa sammanhang.

Här är mina tips på böcker med idrottsinriktning.

Maos sista dansare-Li Cunxin.Li växer upp i en fattig men kärleksfull familj i Kina.Som elvaåring får han möjlighet att lämna detta bakom sig,när han en av få som får möjlighet att studera balett vid dansakademin i Peking.
Den här boken är otroligt vacker och kan verkligen rekommenderas. En berättelse om en klassresa.

Ett år av magiskt löpande-Kenneth Gysing:Gysing är journalist och har här samlat sina bästa krönikor han har skrivit i löpartidningen Runners World.
Han skriver på ett väldigt humoristiskt och lättläst sätt.Den här boken kan läsas även av den som inte är idrottsintresserad.

Genom helvetet-Tina Nordlund:Under början av 2000-talet var Tina Nordlund Sveriges bästa fotbollsspelare.Men bakom den perfekta fasaden döljde sig anorexi,depression och en besatthet av perfektionism.
En stark bok om fotboll och om anorexi.

Som Zlatan fast bättre-Niclas Christofer:
Femtonåriga Simon har precis kommit in på ett fotbollsgymnasium och är ett steg närmare sin dröm om att bli fotbollsproffs.Simon får dock för sig att han ska bli en bättre fotbollsspelare om han går ner i vikt och är snart fast i anorexiträsket.
Jag har inte läst den här boken själv,men vill gärna göra det.Jag känner inte till så många böcker som handlar om killar med ätstörningar.

2008 gick det en tv-serie på SVT som handlade om ett damfotbollslag.Jag tyvkte mycket om serien,men kommer tyvärr inte ihåg vad den hette.Man fick följa fotbollslaget på träningar och så,men tittarna fick även följa flera av tjejerna privat. Några av skådespelarna i serien var; Julia Duvenius,Melina Kinnaman och Livia Millhagen.Bra serie,tyvärr kommer jag inte ihåg vad den hette.

2 kommentarer:

  1. Spännande tips! Stort tack för dem, jag har inte läst någon av dem.

    SvaraRadera
  2. Varsågod!Jag rekommenderar särskilt Maos sista dansare.

    SvaraRadera