onsdag 29 april 2015

Recension: Som Zlatan fast bättre





Bok: Som Zlatan fast bättre
Författare: Niclas Kristoffer
Förlag: Hoi förlag
Antal sidor: 156 sidor
Favoritkaraktär: Simon

Första meningen: Simon ligger på rygg i sin säng och kastar en boll mot taket.

Story:
Simon har precis kommit in på fotbollsgymnasiet och drömmer om att bli fotbollsproffs. En tränare konstaterar dock att Simon skulle bli en ännu bättre fotbollsspelare om han gick ner några kilo. Eftersom Simons högsta dröm är att bli proffs, börjar han minska portionerna och äter mindre och mindre. En kväll är han så hungrig att han slukar allt som finns i kylskåpet.  Efteråt kräks han och tror att han har kommit på världens grej; han kan både äta maten, så att ingen misstänker något, och göra sig av med den. Simon är nu fast i ett träsk av ätstörningar som bara eskalerar.

Recension:
För det första är det bra att boken har en manlig huvudperson. Även om de flesta som drabbas av ätstörningar är tjejer, är det fortfarande många killar som är drabbade. Även i romaner som handlar om personer med ätstörningar, är den drabbade ofta tjej eller kvinna. Författaren Niclas Christoffer har även själv sagt i intervjuer att han ville skriva en bok om en kille med ätstörningar för när han själv var sjuk, fanns ingen litteratur om killar med den sjukdomen.

Språket i boken är rappt och handlingen går snabbt framåt. Som läsare känner man verkligen med Simon som är sjuk, men även med hans oroliga pappa och lillebror.

Tyvärr, som det ofta resulterar i, när det skrivs böcker om personer med ätstörningar, är det lätt att någon som redan är sjuk själv läser boken och får tips om hur man kan göra. Boken innehåller flera sekvenser där sjuka kan få tips om tillvägagångssätt, men jag tror det är svårt att undvika det i en bok om ätstörningar.

Utmaningar 2015:
Niclas Christoffer är en författare som jag inte har läst något av tidigare.

tisdag 28 april 2015

Kulturtisdag!

Veckans tisdagsutmaning på Kulturkollo är att besvara följande frågor:

Finns det en berättelse ur ditt liv som du skulle vilja göra bok/film/teater konst av? Hur skulle du vilja att den framställdes eller framfördes?

Vilken bok vill du se på teaterscenen eller vita duken (eller i någon annan form)?

Jag tror att jag då skulle skriva en bok om att växa upp psykiskt instabila vuxna, men jag skulle skriva den som en roman.

Angående vilken bok jag vill se som film, så blir jag ofta besviken när jag ser filmer eller pjäser som baseras på böcker, jag tycker om. Jag tror att det är för att jag inte får samma känsla när jag ser filmen som när jag läser boken. Först kände jag att jag inte vill att mina favoritböcker ska bli film, då jag vill bevara minnet av upplevelsen jag fick när jag läste boken. Men när jag sedan funderade ett tag, kom jag fram till att jag gärna skulle vilja att fler sv Michael Hjort och Hans Rosenfeldts böcker om Sebastian Bergman, blev film. De två första böckerna gick som tv - serie under julhelgen för några år sedan, mrn jag skulle gärna vilja se de nästkommande böckerna som film eller tv-serie, då det är ganska mycket "action" i böckerna och jag tyckte att de hade hittat passande skådespelare till de olika huvudkaraktärerna.

söndag 26 april 2015

En smakebit på söndag: Kristalläpple

Då var det söndag igen! Jag har ägnat förmiddagen att baka en smulpaj med äpplen. Jag ska ha ett försenat födelsedagskalas för släkten i eftermiddag, då jag fyllde år i tisdags.



Men innan dess ska jag dela med mig av en smakbit från det jag läser just nu. För tillfället läser jag boken Kristalläpple av Ebba Range. Jag träffade Ebba när bokhandeln där jag bor hade författarpromenad i julas och blev då nyfiken på boken.

Kristalläpple handlar om sextonåriga Hillevi som är upp över öronen förälskad i sin två år äldre pojkvän Alaska. Hela Hillevis liv får dock en oväntad vändning när Hillevis tvillingsyster Myntha tar livet av sig. Fyrtio år senare återvänder Hillevi till platsen där allt hände och en hemlighet som legat begraven sedan Mynthas död, börjar uppdagas för henne.

Smakbiten kommer från sidan 55, då Hillevi ska berätta för sin pojkvän att hennes syster dagen innan har tagit livet av sig;

"Jo...det är så här att..."tårar rullade ur ögonvrårna. Jag försökte dra bort dem med fingertopparna. Det blev svårt att få luften att räcka till för att prata igen. Gråten gjorde att det knöt sig i halsen. Det blev som en osynlig mur inuti mig med byggstenar av rädsla och feghet. Alaska la handen bakom min rygg, som för att visa att han ville stödja mig.
Luften jag andades blev gammal. Mitt i ett andetag fick jag ändå ur mig:
"Myntha...är...död."



Nu ska jag ta emot lite släktingar. Jag hoppar in här lite senare igen.

Titta gärna in på bloggen Flukten fra virkeligheten för att se vad andra bokbloggare läser.

lördag 25 april 2015

Liebster award

Som den sista bokbloggaren i världen, ska jag göra Liebster award. Jag har blivit utmanad av Evelina på Ewelinas bokblogg. Liebster award går till så att man blir nominerad av en annan bokbloggare och ska svara på elva förutbestämda frågor som bokbloggaren har skrivit. Här är mina svar:

Vilka böcker läser du nu och vad tycker du om dem?
För tillfället läser jag Kristalläpple av Ebba Range och Rövardotter av Jackie Ferm & Ola Brising. Jag tycker om båda böckerna, även om de tar upp tunga ämnen. Kristalläpple handlar om sextonåriga Hillevi, vars tvillingsyster tar livet av sig. Rövardotter är bloggaren och dokusåpadeltagaren Jackie Ferms biografi om hur det var att växa upp med en pappa som benämnts som Sveriges farligaste man; bankrånaren Lars - Inge Svartenbrandt.

Vilka böcker ser du särskilt fram emot att läsa i sommar?
I sommar ska jag försöka läsa en eller flera böcker av Sarah Dessen. Jag har inte läst något av henne och jag har hört att hennes böcker passar att läsa under varmare årstider, då många av hennes böcker utspelar sig på sommaren.
Annars har jag inte bestämt vad jag ska läsa i sommar. När jag har semester brukar jag läsa det jag för tillfället känner för.

Läser du böcker på andra språk än svenska?
Ett mål som jag har under 2015, är att läsa fler böcker på engelska. Jag tycker det är ett bra sätt att utveckla sitt språk. Jag har även funderat på att läsa någon barnbok på spanska, då jag läste spanska sju år i skolan och min mormor tidigare har varit gift med en spanjor, så jag kan en del spanska.

Vilken är din favoritbokserie och varför?
Min absoluta favoritbokserie är Steig Larssons Millenniumtriologin. Jag tycker om många av karaktärerna där och hade önskat att han hade fått leva och kunnat skriva en fortsättning.

Vilken är den bästa boken du läst i år?
Svårt att bara välja en bok, då jag har läst flera som har varit bra, men om jag måste välja en, väljer jag mellan Antiloper av Ester Roxwall och We were liars av Emily Lockheart.

Vilken är din favoritfilm som baseras på en bok?
Egentligen är det inte en film, utan en tv - serie; jag tycker mycket om Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. Jag har läst böckerna och tycker om dem, då de ger en tydligare bakgrund till karaktärerna och händelserna, men jag gillar serien enormt mycket också.
Annars brukar jag ofta bli besviken när böcker omvandlas till filmer.

Vilken författare död eller levande skulle du vilja träffa?
Jag skulle vilja träffa den japanske författaren Haruki Murakami. Då skulle jag fråga honom var han hittar inspiration till alla sina historier, samt hur han kommit på alla fantastiska karaktärer han har skapat.

Vilken är din favoritförfattare just nu?
Svår fråga, det finns många författare jag tycker om. Men en för mig ny författare som jag tycker om, är Alex Marwood. Jag tycker om kusligheten hon har i sina böcker.

Vad har du för andra intressen förutom böcker?
Jag tycker om att skriva, träna, promenera, handarbeta, laga mat, baka och umgås med människor jag tycker om.

Varför började du bokblogga?
Jag har läst mycket böcker under många år och kände att jag ville få ur mig allt jag gick och tänkte på kring böcker.  Dessutom har jag inte så många vänner som läser bortsett från min familj, och genom bloggen har jag fått kontakt med andra som tycker om att läsa och kunnat diskutera böcker med dem. Så att få kontakt med andra boknördar var också en anledning till att bloggen startades.

Brukar du läsa om böcker?
Jag läser gärna om böcker jag tycker om, men ofta låter jag det gå några år innan jag gör själva omläsningen. För tillfället har jag planer på att läsa om Millenniumtriologin.

Tävling: Vinn böcker från Modernista!

Alba på bokbloggen Boklyckan lottar ut tre böcker från bokförlaget Modernista. Böckerna man kan vinna är Anna och den franska kyssen, Enklav och Outtalat. Gå gärna in på hennes blogg och delta i tävlingen.

Jag skulle gärna vilja vinna Anna och den franska kyssen, då jag inte fick den när jag fyllde år.



fredag 24 april 2015

En som är gammal i gemet

Veckans fråga i den här veckans bokbloggsjerka hos Annika, kommer ursprungligen från Koko:

Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

När jag var i åldern elva till fjorton år, läste jag väldigt mycket klassiker. Jag älskade Vilhelm Mobergs svit om Utvandarna och minns att jag kånkade tre av de tunga böckerna i serien i famnen på tåget, när jag pendlade till och från min farmor och farfar på sportlovet när jag gick i femte klass.

Min favorirklassiker som jag tänker tipsa om idag är dock en annan, nämligen Jerusalem av Selma Lagerlöf.
Jerusalem utkom år 1902 och utspelar sig i den lilla byn Nåås i Dalarna. Gertrud och Ingemar är båda två i tjugoårsåldern och har ett gott öga till varandra. Byn pränglas av en god stämning och alls invånarna är trygga med varandra. En dag dyker en äldre herre upp. Hans namn är Hellgum och han säger sig är skickad av Gud för att predika för invånarna i byn. I början är de flesta skeptiska till Hellgum men när han lyckas göra så att Ingemars syster Karin som under många år har varit förlamad i benen, helt plötsligt kan gå igen, börjar Hellgum få fler och fler anhängare. Gertrud blir intresserad av Hellgum, men Ingemar anser att Hellgum prat bara är nonsens. Ingemars och Gertruds kärlek hotas nu och särskilt när Hellgums anhängare ska flytta med honom till Jerusalem. Ska Gertrud följa med, eller ska hon stanna i byn hos sin älskade?

Jag har läst den här boken flera gånger och jag tycker framförallt om karaktärerna samt kärlekshistorien. Jag tycker att en del äldre böcker kan vara tunglästa, men Jerusalem är lätt att komma in i. Jag kan även rekommendera tv- serien med samma namn som är gjord efter boken. Den stämmer bra överens med boken och många bra skådespelare medverkar; bland annat Pernilla August och Lena Endre.

Presentkort på Akademibokhandeln

När jag fyllde år fick jag ett presentkort på Akademibokhandeln. Idag när jag hade slutat jobbet, åkte jag och handlade två böcker:



Jag köpte Jag ger dig solen av Jandy Nelson och När jag inte hade något av Ison Glasgow. Ison är den ena halvan i hiphopduon Ison & Fille.

Jag ger dig solen har jag varit nyfiken på länge. Jag hae hört av många att den ska vara bra. Boken handlar om tvillingarna Jude och Noah. Noahs har få vänner, men lever för sitt största intresse; att måla. June är orädd, äventyrlig och är populär bland kompisarna. En tragedi gör dock att tvillingarnas liv aldrig mer blir sig likt.

När jag inte hade något blev mer ett impulsköp. Jag minns att jag läste någon intervju med Ison i samband med att boken gavs ut och blev då lite intresserad. Idag när jag var i bokhandeln, såg jag att den hade kommit ut i pocket och då slog jag till. Jag läser inte så många biografer nuförtiden, men jag är intresserad av att läsa om barn som har vuxit upp under svåra förhållanden, då jag själv arbetar med barn och lär mig då något av att läsa de här böckerna.
I boken berättar hiphoparen Ison om sin barndom. När Ison är fem år gammal, flyttar han och hans mamma från USA till Sverige, där Isons pappa bor. Väl i Sverige lämnar pappan familjen och Ison och hans mamma har då ingenstans att ta vägen. Hans mamma saknar arbete, och de försöker samla ihop pengar till mat genom att dansa på Stockholms gator.

Jag ser fram emot att läsa båda böckerna!

torsdag 23 april 2015

Påsar från Pocketshop

Jag handlade en bok på Pocketshop och jag fick en så väldigt snygg påse där. Jag ville bara visa den:


onsdag 22 april 2015

Födelsedagspresenter!

Ikväll har jag varit och ätit på restaurang tillsammans med min familj, för att fira min födelsedag. Jag fick flera födelsedagspresenter, bland annat två böcker och ett presentkort på Akademibokhandeln.

De böcker jag fick var:
Kvinnan på tåget - Paula Hawkins
Rövardotter - Jackie Ferm



Rövardotter har jag velat läsa länge.Denna var dessutom signerad av författaren. Då jag jobbar med barn, tycker jag det är intressant att läsa om barn som har haft tuffa uppväxter och de hanterar det.

Kvinnan på tåget har jag också velat läsa länge. Jag vet redan vad jag ska köpa för presentkortet, så nu blir det läsa av:)


Det blev Tiramisu till efterrätt!:)

tisdag 21 april 2015

Shut up and laugh

För det första så fyller jag år idag och det är väldigt viktigt. Skämt åsido, eller jag fyller år men så viktigt är det inte.Dock har jag blivit mer firad idag än vad jag brukar bli.Senast jag blev såhär firad var när jag fyllde tjugo.

Veckans tema på Kulturkollo
är humor, och veckans två frågor är:
-Berätta om en bok, film eller något på tv som skulle vara så vansinnigt rolig enligt alla andra – men som inte fick dig att skratta det minsta.
-Berätta om en bok, film eller något på tv som du verkligen skrattade åt så att du höll på att gå sönder.

Nu ska jag krypa till korset: Jag tror seriöst att jag är den enda i hela Sverige som inte skrattar åt tv-serien Solsidan. Jag har gett den serien flera chanser; jag har tittat på avsnitt ur flera säsonger samt sett om vissa avsnitt, men NEJ. Jag förstår inte det fantastiska i den här serien! Det enda jag gör är att jag tycker illa om Ove Sundberg och stör mig på att Alex är löjlig som inte vågar säga ifrån. Om det är någon som läser det här som inte heller förstår Solsidan, får denne gärna höra av sig, då jag börjar undra om det är fel på mig som inte förstår det roliga i denna serie, som alla andra verkar se.

En tv - serie/ film som jag däremot skrattar åt så jag håller på att gå sönder varenda gång, är, och nu är det dags för skämskudden att åka fram: Jag älskar buskis med Stefan & Krister. Teaterföreställningarna de har gjort på Vallarnas friluftsteater har jag sett väldigt många gånger och kan många rubriker utantill. Ändå skrattar jag ihjäl mig varenda gång.Mina favoriter är de pjäser som de gjorde i slutet av 90- talet, samt i början av 2000- talet. Under de senaste åren, tycker jag pjäserna har blivit lite sämre.


Recension: En dröm från att dö - Emelie Kalen Loxi




Bok: En dröm från att dö
Författare: Emelie Kalen Loxi
Förlag: Hoi förlag Tidigare lästa böcker av författaren: Ingen. Det här är en debutant.
Antal sidor: 196 sid
Favoritkaraktär: Niko



Första meningen: Som vanligt stod han vid fönstret och iaktog grannarna, funderade över hur det skulle vara att spela någon annan för en vecka,  eller åtminstone för en dag.

Story:
En dröm från att dö handlar om Zack och Ellen. När berättelsen börjar är Ellen inskriven på en allmänpsykiatrisk klinik.Hon ägnar dagarna åt att ligga under sängen och tänka, samt åt att skriva. Hon får ofta besök av sina föräldrar; en mamma som är närmare besatt av tanken på att få Ellen frisk från sina psykiska problem och en pappa som tittar bort.
Zack studerar konst, knäcker extra som fotomodell och bor med sin mamma som arbetar som advokat. Men under ytan gör Zack allt från att fly från de mörka tankarna och panikångesten som dagligen pockar på. Det mörka inom honom bara växer och växer.
Av en slump träffas Zack och Ellen, och ingenting blir sig längre likt för någon av dem.

Recension:
Jag tyckte mycket om den här boken. Det jag tyckte bäst om, var författarens sätt att beskriva hur det kan kännas att må dåligt. Man behöver inte heller ha mått så dåligt som Ellen och Zack gör för att känna igen sig, då jag tror att alla har stunder då allt känns svart.

Även om innehållet är tungt, upplever jag att boken ändå har en positiv syn på livet. Det är lite svårt att förklara utan att avslöja för mycket om vad som händer i boken, men det känns som att författaren vill ge läsaren en positiv syn på livet, samtidigt som det är tillåtet att vara ledsen ibland. Ellen gör helt tiden framsteg i sin behandling och Zack som mår dåligt, har sin kompis Niko som har en positiv inställning till livet, samtidigt som han försöker dejta så många tjejer han hinner innan han fyller trettio.

Boken tar upp ett väldigt viktigt ämne; psykisk ohälsa hos unga. Jag tycker att den här boken borde läsas av vuxna som arbetar med ungdomar, inte enbart inom psykiatrin, utan till exempel gymnasielärare och högstadielärare, då boken visar hur den som mår dåligt kan känna.

Status utmaningar 2015:
Emelie Kalen Loxi är en författare som jag inte läst något av tidigare, så nu har jag läst ytterligare en författare som är ny för mig.

söndag 19 april 2015

En smakebit på söndag: En dröm från att dö

Då var det söndag igen och dags för En smakebit på söndag.

Jag läser för tillfället En dröm från att dö av den debuterande författaren Emelie Kalen Loxi. Jag hörde först talas om boken på Ewelinas bokblogg och sedan började Emelie Kalen Loxi att följa mig på instagram och då blev jag intresserad av att läsa boken.

En dröm från att dö handlar om Zack och Ellen. När berättelsen börjar är Ellen inskriven på en allmänpsykiatrisk klinik.Hon ägnar dagarna åt att ligga under sängen och tänka, samt åt att skriva. Hon får ofta besök av sina föräldrar; en mamma som är närmare besatt av tanken på att få Ellen frisk från sina psykiska problem och en pappa som tittar bort.

Zack studerar konst, knäcker extra som fotomodell och bor med sin mamma som arbetar som advokat. Men under ytan gör Zack allt från att fly från de mörka tankarna och panikångesten som dagligen pockar på. Det mörka inom honom bara växer och växer.

Av en slump träffas Zack och Ellen, och ingenting blir sig längre likt för någon av dem.

Smakebiten kommer från sidan 21 när Ellen har ett samtal med sin läkare:
"Hur skulle ditt liv se ut om du fick bestämma?" fortsatte läkaren.
Ännu en tanke av ångest. Över att all energi bara räckte till att klara av allting. Över att göra det som behövdes. Över att överleva, men aldrig leva. Det kändes alltid ledsamt att tänka på. Hon blundade. Så länge hon höll ögonen stängda, behövde hon varken se eller minnas. Hon slapp ta itu med det jobbiga. Men förr eller senare var hon ändå tvungen att möta läkarens blick och fortsätta samtalet.
"Vad vill du göra?"
"Undrar du vad jag vill bli när jag blir stor?" frågade hon och rev av nagelflisor med tänderna.
"Ja, bland annat".
Hon visste åtminstone vad hon inte skulle bli. Hon skulle inte studera till läkare, lärare, jurist eller någon annan samhällsbetydande yrkesroll som föräldrarna kunde vara stolta över och skryta om.
"Får jag säga vad som helst?"
Han nickade.
"Jag vill leva".

Titta gärna in på bloggen Flukten fra Virkeligheten, för att se vad andra bokbloggare läser.

Minirecensioner X 3


Bok: Du vet var jag finns
Författare: Rachel Cohn
Förlag: X publishing
Antal sidor: 177 sid
Andra böcker som jag har läst av författaren: Dash & Lilys utmaningsbok samt Naomi & Elys kyssförbudslista, som Rachel Cohn har skrivit tillsammans med David Levithan.
Bok: Låt vargarna komma
Författare:Carol Rifka Brunt
Rachel Cohn
Förlag: X publishing
Antal sidor: 442 sid Miles

Story:
Miles och Laura är kusiner och har vuxit upp tillsammans i husen bredvid varandra.En dag händer det ofattbara; Laura tar livet av sig. Laura var alltid glad och hade många vänner.Ingen anade att hon planerade att begå självmord. Boken handlar om Miles som blir kvar. 

Recension:
Jag tycker om själva grundintrigen; hur går det att överleva när ens bästa vän har valt att avsluta sitt liv?Dock anser jag att det förekommer för många tillfällen i boken där huvudpersonerna dövar sina bekymmer med droger och författaren romantiserar bilden av droger, som att allt blir bättre av dem.

En tung bok som var obehaglig att läsa. Jag blev illamående vid ett flertal tillfällen.


Bok: Låt vargarna komma
Författare:Carol Rifka Brunt
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 415 sid
Favoritkaraktär: Greta

Story:
Året är 1984. Den enda som förstår fjortonåriga June är hennes morbror Finn.Boken börjar med att Finn dör i aids.June blir alldeles ensam.Hennes föräldrar är helt fokuserade på sina arbeten och hennes storasyster Greta vänder sig bort från henne.Då får June kontakt med Toby, en man som också tyckte om Finn och saknar honom. 

Recension:
En väldigt fin bok, med en vacker historia om vänskap och kärlek. June påminner delvis om mig själv som tonåring, så jag kände igen mig en del.
Det är alltid kul att läsa böcker som inte utspelar sig i nutid. I den här boken förekommer inga smartphones eller sociala medier.Bra bok som jag rekommenderar varmt.


Bok: Varför vara lycklig när du kan vara normal?
Författare: Jeanette Winterson
Förlag: Bonnier pocket
Antal sidor: 224 sid

Story:
Jeanette Winterson har skrivit en biografi om sin uppväxt.Hennes mamma förvarade löständerna och en revolver i byrålådan, låste ut Jeanette på trappan när hon inte skötte sig och tände eld på hennes böcker. Jeanette berättar även om hur hon i vuxen ålder har handskats med sin traumatiska barndom. 

Recension:
Jag hade svårt att komma in i boken, men när jag väl gjorde det, blev jag väldigt tagen av berättelsen och hur det kan kännas att som barn inte ha några vuxna som finns där. Jag tycker även om hur Jeanette beskriver sin kärlek till böcker och bibliotek, samt hur de blev hennes räddning från den miserabla hemsituationen.

fredag 17 april 2015

En skämskudde som blev något annat

Fredag igen och dags för Bokbloggsjerka hos Annika. Veckans fråga kommer ursprungligen från Sanna och lyder:

Har du någon riktigt nördig, udda eller till och med pinsam bok i hyllan (enligt dina egna kriterier, min anm.)?

Nu kanske mitt svar inte är exakt det svar folk förväntar sig att få på den här frågan.

Jag är en sådan person som när jag är på besök hos någon, gärna studerar vad vederbörande har i sin bokhylla. Det här beteende tror jag inte är ovanligt hos de som själva tycker om att läsa.Detta har resulterat i att jag är övertygad om att andra gör samma sak när de kommer hem till mig;  tittar efter vad jag har ståendes i bokhyllan.

Jag har böcker i min bokhylla som jag har skämts över att ha där. Fram tills för tio månader sedan skämdes jag över att ha ungdomsböcker ståendes i bokhyllan. Jag läser alla möjliga sorters böcker,  och ungdomsböcker tycker jag om att läsa då det fortfarande är ett förhållandevis nytt område för mig. Jag började läsa vuxenböcker som elvaåring och läste under många år inte en enda ungdomsbok, då jag ansåg att de var för enkla för mig och jag kunde läsa mer avancerade böcker än så.

Men på senare år har jag börjat återupptäcka ungdomslitteraturen på nytt, och jag tror att det beror på att jag missade en del när jag själv var "ungdom".Dock hade jag aldrig böcker som gick under kategorin Unga vuxna, ståendes framme i bokhyllan, utan de har legat i en låda i klädkammaren. Däremot har Strindbergs Hemsöborna stått i bokhyllan i flera år.Jag köpte boken för tio kronor på en loppmarknad enbart för att det skulle se snyggt ut att ha den i bokhyllan. Jag har aldrig läst den och kommer förmodligen inte att göra det heller.


Den som är observant kan se att jag inte ens har tagit bort plasten från boken.

För ungefär åtta månader sedan, i samband med att det hände en del andra saker i mitt liv, bestämde jag mig en dag för att jag inte längre orkade lägga energi på vad andra tyckte om mina intressen och om de böcker jag läste.Jag upptäckte att jag har skämts för saker jag har tyckt om i nästan hela mitt liv.I tonåren skämdes jag för min musiksmak, efter det skämdes jag för att jag tyckte om buskis med Stefan & Krister och som vuxen gömde jag böcker jag tyckte om.Sagt och gjort; ungdomsböckerna åkte upp ur lådan och in i hyllan. Ingen som har varit hemma hos mig sedan dess och tittat i min bokhylla, har gjort sig rolig över att de böckerna står där.



Så idag finns det ingen bok som det känns pinsamt att ha i bokhyllan. Sedan har jag en del lite udda böcker om musikhistoria, men det tar jag en annan gång:)

Nya böcker!

Idag efter jobbet hann jag hämta ett bokpaket med några böcker som jag hade beställt. Jag har längtat efter att paketet ska komma, då jag länge har sett fram emot att läsa böckerna som fanns i.



Det här är vad som låg i paketet:
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer
Som James Dean fast snyggare - Niclas Christoffer
Kvinnor ritar bara serier om mens
En dröm från att dö - Emelie Kalen Loxi

Ätstörningar, självskadebeteende och psykisk ohälsa. Det är vad som väntar mig i läsväg ett tag fram över.Men jag har verkligen sett fram emot att läsa de här böckerna. De handlar om ämnen som intresserar mig.
Trevlig helg!

onsdag 15 april 2015

Kultur så in i Norden

  1. Veckans tema hos Kulturkollo är Norden. Veckans uppgift är att berätta om följande:


-En bok från ett nordiskt land eller språkområde
-En film från ett annat nordiskt land eller språkområde
-En TV-serie från ett tredje
-Musik från ett fjärde land eller språkområde.

Bok: I det långa loppet av Mika Nousiainen (Finland)
Boken handlar om femtonåriga Heidi.Hennes storebror som var med i juniorlandslaget i terränglöpning omkommer.Deras pappa levde sitt liv genom broderns löpning.Heidi bestämmer sig för att själv börja löpträna och låta pappan träna henne, så kanske hennes pappa hittar tillbaka till livet igen.En humoristisk bok med en allvarlug underton.


Film: Bara molnen flyttar stjärnorna, i regi av Torun Lian (Norge).
Den här filmen, som från början är en bok, handlar om elvaåriga Maria som precis har förlorat sin lillebror i cancer. Marias mamma går efter broderns död in i sig själv.Maria skickas till farmor och farfar på landet. Där träffar hon Jacob, en jämnårig pojke, som sakta gör så att Maria kommer tillbaka till livet igen.
En väldigt vacker film om sorg och vänskap, som passar både barn och vuxna.


Tv-serie: Krönikan (Danmark):
Jag tyckte mycket om den här tv-serien som handlade om fyra unga vuxna i Danmark: Ida, Erik, Suss och Palle.Serien utspelades under 50-talet har jag för mig och hade ett rikt persongalleri. Även finlandssvenska Stina Ekblad

Musik: Jon Henrik Fjällgren (Samiska)
Jag hoppas att det går att ta honom då det stod språkområde och han joikar på samiska. Jon Henrik slog igenom i tv-programmet Talang på tv 3.Hans första framträdande där var en joik han skrivit till sin bortgångne vän.När han sjöng låten var det många i studion som grät, även jag.Varje gång jag hör en låt av honom, träffas någonting ömtåligt inuti mig.
Jon Henrik kom även tvåa i årets melodifestival.

Här ovan är klippet när Jon Henrik sjunger Daniels Joik i Talang.

tisdag 14 april 2015

Recension: Kunskapens frukt - Liv Strömqvist



Bok: Kunskapens frukt
Författare: Liv Strömquist
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 130 sid
Tidigare lästa böcker av författaren: Inga
Finns att köpa hos bland andra Bokus och Adlibris.

Första meningen: Nej, men hej!

Story:
Liv Strömquist har skrivit en bok som handlar om kvinnans kön. Vi får läsa om män som varit särskilt intresserade av kvinnans kön, lära oss historien om onani samt om varför biologiböckerna som används i skolorna idag, till en viss del ger felaktig information.
Boken innehåller även Strömquists Blood mountain, novellen som var utgångspunkt för hennes sommarprat k P1.

Recension:
Det som är bra med boken, är att den ger bra information om hur kvinnans könsorgan är uppbyggt samt diskuterar medias roll i samhällets syn på menstruation. I all marknadsföring för mensskydd förekommer exempelvis orden trygg och fräsch och författaren frågar då om menstruationen är motsatsen till fräsch, det vill säga ofräsch?

Överlag så är serien Blood mountain den mest informativa delen i boken, och jag kan tänka mig att för någon som är yngre och vill lära sig mer om mens.
Jag kan dock tycka att det känns som för mycket när det kommer bild efter bild på personer som tillfredsställer sig själva. Jag känner på samma sätt gällande bilder där det sprutar ut en röd vätska som troligtvis ska föreställa mensblod från människor som avbildas.

Strömquist använder sig dock av humor och ger en lättläst historielektion om olika synsätt på genus som har förekommit under historiens gång.

Jag anser att delar av boken kan vara bra att läsa för ungdomar som vill lära sig mer om kroppen och könsorganen, då Strömquist beskriver tydligt och lättläst.

Jag tyckte det var omväxlande att läsa en seriebok, då jag inte har läst serier på säkert femton år, men jag vet inte om jag kommer vilja läsa om den här boken. Jag kan dock tänka mig att läsa mer av Strömquist, då jag uppskattade hennes humor.

Status utmaningar 2015:
Jag har vidgat mina vyer i Kulturkollos Gå utanför normen-utmaningen, med denna bok, då jag inte brukar läsa serieböcker.

måndag 13 april 2015

Önskelista!

Jag fyller år snart och har då självklart önskat mig några böcker. Dessa böcker står på min önskelista:



Fangirl - Rainbow Rowell
Det här är en bok jag har velat läsa länge. Jag läste Eleanor & Park för ett tag sedan, som är skriven av samma författare och det gav mersmak.



Kvinnan på tåget - Paula Hawkins
Jag har varit nyfiken på den här boken sedan den kom ut och jag hoppas att jag får den i födelsedagspresent!



Granne med döden - Alex Marwood
Jag tyckte om Marwoods Onda flickor. Den här ska tydligen vara läskig, så jag får läsa den en ljus sommardag om den skulle ligga i ett paket.
Omslagsbild: David Secombe
Omslagsdesign: Lars Sundh


Bild lånad från bokus.com

Anna and the French kiss - Stephanie Perkins
Jag vet att den här boken nyligen har kommit ut på svenska, mem jag skulle vilja läsa den på engelska, då jag har som mål att läsa fler böcker på engelska för att behärska språket bättre.

Vi får se om några veckor vad som finns i paketen!

söndag 12 april 2015

En smakebit på söndag: Kunskapens frukt

Då ska jag för första gången på en sådär femton år, prova att läsa serier igen. Jag har länge varit nyfiken på Liv Strömqvist och när en tjej på Instagram var lyrisk efter att ha läst serieboken Kunskapens frukt, bestämde jag mig för att köpa boken.

Kunskapens frukt handlar kort och gott om det kvinnliga könsorganet. Strömqvist listar män som har varit för intresserade av det kvinnliga könsorganet, hur kvinnokroppen är uppbyggd, samt går till botten med en del skrönor om kvinnokroppen som ofta förekommer i media. Boken innehåller också Strömqvist serie Blood mountain som var utgångspunkt för hennes sommarprat i P1.



Jag har än så länge inte kommit så långt i boken och tänkte skriva en recension när jag har läst klart den.Den här serieboken skiljer sig en hel del från set jag brukar läsa, så det känns omväxlande att läsa något annorlunda. Ett av mina mål för 2015, var just att vidga mina vyer inom läsningen och prova på böcker jag vanligtvis inte skulle välja.

Då detta är en seriebok, blir smakbiten några bilder ur början av boken. Det var lite svårt att fota så texten skulle bli tydlig, då det är väldigt liten text, men jag gjorde så gott jag kunde.

Titta gärna in på bloggen Flukten fra Virkeligheten för att se vad andra bokbloggare läser.




Recension: Konsten att vara kvinna - Caitlin Moran


Bok: Konsten att vara kvinna
Originaltitel: How to become a woman.
Författare: Caitlin Moran
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 320 sid
Tidigare lästa böcker av denna författare: Inga, ny författare för mig.
Finns bland annat att köpa på Bokus och Adlibris.

Första meningen: Idag fyller jag 13.Jag springer. Jag flyr från huliganerna.

Story:
Boken beskrivs som ett självbiografiskt feministiskt manifest. Moran har skrivit en bok med sexton kapitel, där varje kapitel är ett steg mot att bli kvinna. Boken startar på Caitlins trettonårsdag och slutar vid det skede i livet som hon befinner sig i idag och handlar kort och gott om den snåriga vägen till att bli kvinna. Varje kapitel behandlar ett område som många kvinnor tampas med. Allt från första mensen, underkläder, kärlek och kvinnliga förebilder.

Recension:
Jag har läst den här boken på tåget när jag har åkt fram och tillbaka till jobbet, och den är helt perfekt som "pendlarbok" (nytt egenpåhittat ord?).Den var lätt att komma in i, rolig och lättläst. Moran bjuder verkligen på sig själv och ska ha en stor eloge för att hon lämnar ut sig själv och sitt privatliv så mycket.
Jag har under den senaste tiden läst flera böcker med huvudpersoner som mår psykiskt dåligt, och det var faktiskt riktigt skönt att läsa något som var humorisktiskt och lättsamt.

De första kapitlena som handlar om att som ung kvinna genomgå puberteten, hade jag gärna själv läst som tonåring, då Moran beskriver kroppens förändrig med humor, samtidigt som hon betonar att alla blivande kvinnor går igenom detta. De senare kapitlena om sexism och strippklubbar, ska man nog vara några år äldre för att förstå.

Jag kan dock anse att kapitlet om barnafödande, där Moran beskriver sin första förlossning, som för övrigt tog tre dygn, i detalj, är en aning avskräckande för mig som själv inte har fött barn. Även om jag är medveten om att alla förlossningar inte går till på det sättet, ansåg jag att det var obehagligt att läsa om det.

Status i mina utmaningar 2015:
Caitlin Moran fanns med i min boktolva, så jag kan bocka av ytterligare en författare där. En annan av mina utmaningar under året var att läsa böcker inom områden jag inte brukar läsa, och till en viss del kan den här boken räknas dit, då jag inte brukar läsa så många biografier.

fredag 10 april 2015

Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

Veckans fråga i Annikas bokbloggsjerka kommer ursprungligen från Robert, och lyder:

Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

Det här är nog den svåraste frågan hitills av de jerkor som jag har deltagit i.

Själv är jag omgiven av män som läser mängder med böcker; pappa, farfar, farbror och min förre detta pojkvän är/ var alla flitiga läsare, så jag anser inte att läsa böcker är något som är typiskt kvinnligt. Samma aspekt gäller skrivandet; många män arbetar som författare och som journalister. Jag funderade ett tag på om det är bloggandet i sig, om det är fler kvinnor än män som bloggar. Men jag har ju tidigare hängt en del i träningsvärlden och många män driver träningsbloggar, vilket gör att hypotesen om bloggandet inte stämmer.

Jag arbetade under flera år extra i bokhandel när jag pluggade och av alla åtta som arbetade där, var vi sju kvinnor och en man.Även på bibliotek är enligt mig majoriteten av personalen kvinnor.

Kanske vill många män inte stoltsera med att de läser. Eller så finns inte intresset att analysera och diskutera böcker.Jag vet att min pappa har sagt: När jag går in i en bokhandel hämtar han det han ska ha i hyllan, går till kassan och betalar. Jag ber aldrig personalen om boktips.

Men helt ärligt så vet jag inte riktigt.

Månadssammanfattning:Februari & Mars

Då var det redan april.Herregud, vad tiden går fort.Jag räknade ut att det bara är tio veckor kvar till midsommar.

Då jag inte gjorde någon månadssammanfattning i februari, gör jag här en gemensam sammanställning för februari och mars.

Lästa böcker i februari:
Så tuktas en svinpäls - Pia F Davidsson (ej med på bild)
Stjärnor utan svindel - Louise Boije af Gennäs
1989- att leva eller överleva - Linda Skugge & Sigrid Tollgård
Väldigt sällan fin - Sami Said

Lästa böcker i mars:
Kaninhjärta - Kristin Ljungqvist
Låt vargarna komma - Carol Rifka Brunt
Du vet var jag finns - Rachel Cohn (ej med på bild)


Antal lästa böcker: 7 stycken.Jag har varit inne i en rejäl lässvacka och läst flera böcker som jag har blivit rejält besviken på.

Antal lästa sidor: 2040 sid
Antal böcker på engelska: Ingen. Det får det bli ändring på!
Bästa boken: Kaninhjärta. Överlägset bäst.
Böcker jag kommer läsa om: Kaninhjärta, Låt vargarna komma.
Status i utmaningarna: Både Linda Skugge,Louise Boije af Gennäs och Kristin Ljungqvist ingår i min boktolva, så jag kan pricka för de tre författarna där.Förutom de tre är även Sami Said, Pia F Davidsson och Carol Rifka Brunt, författare som jag inte har läst något av tidigare. En av mina utmaningar för i år är att läsa författare som är nya för mig.

Slutsats: Jag har varit inne i en lässvacka på grund av andra saker i privatlivet som har stulit min tankeverksamhet. Dock har både Kaninhjärta och Låt vargarna komma varit riktigt bra.Under april månad satsar jag på att läsa mer!
Jag är dock stolt över att jag har läst så många för mig nya författare under februari och mars.

Nästa månad: Jag siktar på att läsa fler böcker än vad jag hann med under februari och mars. Jag ska även för första gången sedan jag var i åttaårsåldern, prova att läsa serier. Jag har blivit tipsad om Liv Strömqvists Kunskapens frukt på instagram och har införskaffat den.

onsdag 8 april 2015

Recension: Antiloper av Ester Roxberg

Bok: Antiloper
Författare: Ester Roxberg
Förlag: X publishing
Antal sidor: 217 sid
Favoritkaraktär: Astrid

Finns att köpa på Bokus och på Adlibris.

Första meningen: Har du tänkt på att vi nog aldrig hade lärt känna varandra, om vi inte hade blivit det udda par dom blev över, om det inte hade blivit du som stod framför mig den där första dagen på gymnasiet.

Story:
Astrid och Ellen bor i en liten stad och de lär känna varandra under första dagen i gymnasiet. De är ganska olika; Astrid lyssnar på indierock och drömmer om att bli rockstjärna precis som sin stora idol PJ Harvey. Ellen är duktig i friidrott, snygg och populär hos killarna. Ändå blir Astrid och Ellen oskiljaktiga. Men på vårterminen i trean går Ellen in i en djup depression och försvinner längre och längre bort från Astrid, som hjälplöst bara kan se på. Astrid slits mellan att ställa upp för den deprimerade Ellen och att följa sina egna drömmar om att lämna den lilla byn de bor i och bli artist. 

Recension:
Huvudpersonerna påminner delvis om systrarna Mary och Anne i Kristin Ljungqvists Kaninhjärta; den ena är en grubblare som inte märks så mycket, den andra är populär och socialt skicklig samtidigt som det är alldeles becksvart inuti. Jag tycker om hur Astrid och Ellens vänskap beskrivs precis som jag tyckte om relationen mellan Mary och Anne.Astrid introducerar Ellen för ny musik och Ellen drar med Astrid till miljöer som är nya för henne.

Författaren lyckas väl med att beskriva hur Astrid slits mellan att vara en god vän åt Ellen, och att hänge sig mer åt sitt eget liv. Författaren lyckas även med att beskriva de dubbla bilderna som en person med depression kan ge.Ellen pendlar mellan att ligga hemma i sängen utan att varken äta eller sova, och att dyka upp på en fest och dansa så att alla killar blir exalterade. Boken visar även att en person som utåt sett ser ut att ha allt, kan må väldigt dåligt inombords.

Det förekommer mycket musik i Boken. Astrids största idol är PJ Harvey och flera textrader från hennes låtar finns med.Det förekommer även några spellistor. Redan på första sidan nämns gruppen Kents album Hagnesta Hill, och för mig som har lyssnat mycket på Kent gör detta förstås boken tilltalande direkt.

Det enda som jag stör mig på är de tillfällena då Astrid inbillar sig att hon träffar PJ Harvey.Det känns som en tafatt parodi på en fantasyroman. Annars tyckte jag mycket om boken. Jag läste hela på cirka 1, 5 timme.



tisdag 7 april 2015

Bokserien som gjorde en outsider till en i gänget

Veckans tema på Kulturkollo är generationer. När jag såg att de skulle ha det temat, bävade jag inför att det skulle komma utmaningar där det skulle komma frågor om vad som är typiskt för min egen generation.

Jag är född i slutet av åttiotalet och började tidigt önska att jag hade tillhört en tidigare generation än min egna. Redan som tioåring lyssnade jag på musik från sjuttiotalet, samt från tidigt åttiotal, och var inte ett dugg intresserad av att lyssna på Spice Girls, Hanson eller Britney Spears som de flesta andra i min ålder lyssnade på.På tv såg jag filmer av Ingemar Bergman, medans det var inne att se skräckfilmer som Scream. Jag nobbade slimmade stuprörsjeans tjocka dunjackor, för utställda kjolar från Myrorna och min mammas gamla mockajacka.

Jag kan än idag önska att jag hade varit född tio år tidigare och fått uppleva musiken och modet som fanns på åttiotalet.När jag ser filmer och läser böcker som utspelar sig på åttiotalet tror jag mina intressen och min musiksmak hade passat bättre då.

Veckans fråga på kulturkollo är egentligen två frågor att välja mellan. Den frågan jag har valt är:

Berätta om en bok, film, musik och/eller TV-serie som definierar din generation, d.v.s. en bok, film, musik och/eller TV-serie som påverkat din generation fundamentalt (stort ord p.g.a. dramatiken, men du kanske kan komma på något som påverkade, i alla fall lite). 

Det finns dock en bokserie som gjorde avtryck på mig.När jag var tio år läste jag den första Harry Potter-boken, som hade kommit ut i Sverige året innan.Jag hann läsa den första boken innan Harry Potter blev en "hype" i Sverige och alla skulle lösa böckerna, och köpa prylar med Harry Potter. Några år efter att jag hade läst första boken, ville alla i min klass läsa serien och jag var en av dem som hade bäst koll på alla karaktärer. Detta var första gången jag kände att jag tyckte om något som var populärt bland andra i min ålder.

Harry Potter gjorde även att många ungdomar som tidigare inte hade läst så mycket, började läsa.Dessutom fick sig fantasygenren sig ett uppsving genom den här bokserien.



måndag 6 april 2015

Intervju med Niclas Christoffer

Webtidningen CoachingGuiden skriver om ledarskap, personlig utveckling och coaching. Idag publicerar de en intervju ned författaren, skådespelaren och ståuppkomikern Niclas Christoffer, gjord av Christina Hultman. Han har skrivit flera böcker som alla handlar om psykisk ohälsa bland ungdomar.

Niclas Christoffer har skrivit boken Som Zlatan fast bättre, som handlar om en tonårskille med bulimi. Författaren har själv varit sjuk i bulimi och ville skriva en bok om en manlig huvudperson som har sjukdomen. Ätstörningar överlag anses ofta vara en kvinnosjukdom i samhället, när det i själva verket även är män som drabbas av dessa sjukdomar.Dessutom tror jag att mörkertalet är stort, framförallt inom bulimi och ortorexi som oftast inte syns utanpå.



Niclas Christoffer ligger även bakom boken Som James Dean fast snyggare, som handlar om självskadebeteende. Christoffer berättar i intervjun att han ofta blir ombedd att prata om ätstörningar, men betydligt mer sällan blir ombedd att prata om självskadebeteende, och tror att detta beror på att självskadebeteende är tabubelagt.



Författaren är även aktuell med en ny bok: Airtight, som handlar om sexmissbruk.



Jag har länge velat läsa Niclas Christoffers två första böcker.Jag har stått och hållt i dem i bokhandeln flera gånger, men det har aldrig blivit av att jag har köpt dem. Den nya boken om sexmissbruk intresserar mig inte så mycket, men jag ska definitivt se till att jag läser de två andra snart.

Hela intervjun finns att läsa här.
Mer information om författaren finns här.

söndag 5 april 2015

Recension: Stöld av babian -Anna Karolina

Bok: Stöld av babian
Författare: Anna Karolina
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 436 sid
Tidigare böcker skrivna av författaren: Inga, debutant.
Favoritkaraktär: Vicky

Finns att köpa på bland annat Adlibris och Bokus.

Första meningen: FUCK, FUCK, FUCK!

Story:
Amanda är nyutexaminerad polis med goda referenser från polisutbildningen.Hon har valt yrket av personliga skäl: Hennes syster Sanna tog livet av sig för några år sedan, och Amanda är fast besluten om att den som orsakade systerns självmord ska få sota för det. Det första spår Amanda börjar undersöka är att kolla upp systerns dåvarande pojkvän; en kille som heter Adnan.

Magnus är en erkänd kriminalkomissarie med ett perfekt yttre: fin villa, dyr bil och en snygg fru. Magnus har dock kontakter i den undre världen som har hjälpt honom att klättra på karriärstegen och när den jugoslaviska maffian sätter press på honom samtidigt som hans yttre fasad börjar rämna, tar han till allt mer desperata åtgärder för att komma dit han vill.

Adnan är en före detta kriminell som precus har kommit ut från ett tolv månader långt fängelsestaff. Han har skulder till jugoslaviska maffian, som hotar att döda hans familj om han inte kan betala. Samtidigt börjar hans hjärta klappa för en tjej han träffade av en slump på Konsum; Amanda.

Recension:
På bokens framsida står att den kan jämföras med Snabba cash, och jag kan till viss del hålla med.Både polisens arbete, samt den kriminella verksamheten speglas i Stöld av babian, vilket även var fallet i Lapidus triologi om Stockholm Noir.

Trots att boken innehåller många grova ord, det räcker att läsa den inledande meningen här ovan, samt en del slang, är den välskriven. Författaren har ett bra språk.Jag tycker annars att böcker med många svärord ofta är skrivna med ett lite enklare språk med slarviga uttryck, men så är inte fallet här.

Det var svårt att komma in i historien.De första 100 sidorna tog lång tid att läsa, men sedan skruvades tempot upp och boken blev en riktig bladvändare.Jag tror jag läste 300 sidor på en dag. Boken innehåller även ett rikt persongalleri med många karaktärer.

Annars brukar jag ofta uppskatta böcker med halvtragiska slut, då alla livshändelser inte kan sluta lyckligt för alla. Dock är slutet i Stöld av babian nästan för tragiskt för en del av karaktärerna. Jag skulle dessutom avråda att läsa boken om man är väldigt känslig för att läsa om våld mot djur.

Samtidigt speglas även den hårda värld som unga tjejer och killar kan leva i idag, när material kan sparas på internet hur länge som helst och gemene man kan få tag i partydroger.

Karaktärerna Magnus och Vincent gjorde mig dessutom illamående, men troligtvis är det meningen att läsaren ska känna så inför dem. Båda har en kvinnosyn från femtonhundratalet och ser kvinnor som objekt.Dock är Amanda stentuff och ger sig inte för någon.

I baksidetexten till boken står det att det här är den första boken om polisen Amanda. Jag kan absolut tänka mig att läsa fler böcker om henne.

Utmaningar 2015:
Jag har inte läst något av Anna Karolina tidigare, så detta är en ny författare för mig.Den här boken kommer jag troligtvis även att välja som mitt bidrag under april månad i Maries spänningsutmaning.

fredag 3 april 2015

Analys:Väldigt sällan fin- Sami Said

Bok:Väldigt sällan fin
Författare:Sami Said
Förlag:Natur & Kultur
Antal sidor: 332 sid
Har tidigare läst böcker av denna författare: Nej
Favoritkaraktär:Noha

Första meningen: Jag gillar inte avsked.

Story:
Noha,som är i tjugoårsåldern, har lämnat sitt föräldrahem för att studera i Linköping.Föräldrarna är muslimer och kommer från Eritrea och de vill att Noha ska vara stolt över sitt ursprung.I Linköping träffar Noha två personer som kommer att förädra hans liv för all framtid:Fredrik,som konverterar till islam, och Anna,en självsäker bohem.När Nohas farfar går bort och Noha tvingas återvända till Eritrea,försöker han att finna sig själv och sin plats i livet.

Recension:
Jag tycker väldigt mycket om Sami Saids sätt att beskriva Nohas ensamhet och hans utanförskap.Han behöver inte skriva rakt ut att Noha är en ensamvarg, utan han beskriver händelser på ett sätt som gör att läsaren förstår att Noha inte har några vänner och känner sig malplacerad i sitt studentrum.Studentlivet beskrivs ofta som den roligaste tiden i en människas liv, men om man som Noha inte är intresserad av att festa och har svårt för sociala koder,kan livet i en studentkorridor vara väldigt påfrestande.

När Noha åker till Eritrea blir boken väldigt trög att läsa.Språket flyter inte lika bra som det gjorde i första delen av boken.

Nohas liv förändras totalt när han möter Fredrik och Anna.Särskilt Annas liv är en total konstrast till Nohas.Det är mäktigt att en människa kan påverkas så mycket av en annan människa, att man lär sig så mycket nya saker om sig själv och får upp ögonen för främmande aspekter av livet.Det är verkligen utvecklande att lära känna nya miljöer och personer.Detta har Sami Said tydligt speglat i den här berättelsen.

Utmaningar 2015:
Ny författare för mig, så jag kan bocka av ytterligare en författare på min boktolva.