onsdag 9 september 2015

Big in Japan

Veckans tema hos Kulturkollo är Japan och uppgiften är att berätta om de tre första sakerna man kommer och tänka på när man hör ordet Japan.

Här är mina tre svar:

Haruki Murakami:
En av mina absoluta favoritförfattare. Har bland annat skrivit Norwegian wood, Kafka på stranden och triologin 1Q84. Blandar verklighet med surrealism.Subkulturen Lolita:
Lolita är en kultur som främst känns igen genom eleganta och lite flickaktiga kläder, som har sitt ursprung i Japan. Inom Lolita finns tre inriktningar: gothic, sweet och classic. Jag tycker den klädstilen är fin, och klär mig själv lite åt classichållet, men inte fullt ut.

Manga:
Manga är tecknade serier som härstammar från Japan. När jag jobbade i bokhandel för flera år sedan, fick jag sätta mig in i alla olika serier som fanns; Naruto, Dragonball och allt vad de hette. Till råga på allt finns många av serierna i trettio olika delar.

måndag 7 september 2015

Veckans tematrio: Kall som is

Veckans tematrio hos Lyran handlar om saker som är kalla. Själv håller jag på att halvt frysa ihjäl om kvällarna, helt plötsligt är det inte lika varma sommarkvällar längre...

Här är min trio:

Bära leggings i januari - Sara Stille
Sara Stille har skrivit en självbiografi om hur hon under många år utnyttjades sexuellt av en nära vän till familjen.Glasfåglarna-Elsie Johansson:
Första delen i Elsie Johanssons serie om TåPelles, en familj under 1940-talets Sverige. Den yngsta dottern Nancy fungerar som berättare. De här böckerna är otroligt vackert skrivna.Kristalläpple-Ebba Range:
Sjuttonåringa Hillevi kommer hem en dag och hittar sin tvillingsyster Myntha hängandes från familjens kristallkrona med en snara runt halsen. Boken, som delvis är självupplevd, skildrar Hillevi och hennes tid efter systerns självmord.
lördag 5 september 2015

En smakbit på söndag: All the bright places

Howdie howdie! 

Söndag igen, och dags för en smakbit på söndag. Jag är en sådan konstant järmbristate och har haft väldiga problem de senaste veckorna. Har provat nya tabletter som gjorde att jag fick väldigt ont i magen, så nu är jag tillbaka på min förra dunderkur som inkluderar blutsaft, blodpudding och leverpastej, så nu känner jag att jag börjar komma på banan igen. Ska även få börja dricka smoothies med grönkål och bladspenat och jag avskyr bådadera. Men, det är väl bara att blunda och tänka på något roligt.

Något roligt är bland annat En smakbit på söndag som Mari anordnar. Jag läser för tillfället All the bright places av Jennifer Niven. Jag började på boken i somras, men var inte riktigt på humör att läsa den då, så nu gör jag ett nytt försök.Boken handlar om Theodore Finch och Violet, som träffas när de båda ska ta livet av sig genom att hoppa från skolans klocktorn. Theodore anses vara ett "freak". Han är trött på livet och försöker hela tiden hitta nya sätt att ta livet av sig på. Violet är en av skolans mest populära tjejer, som gick in i en depression när hennes syster omkom i en tragisk bilolycka.

Smakbiten kommer från sidan 61. Theodore har bjudit hem sig själv till Violet och de pratar om när de träffades:

"Have you told anyone what happened?"
"No." She stops walking, and I resist the urge to touch her hail, which blows across her face. She pushes it out of the way.
"You still didn't tell me what you were doing up there.
I don't acutally expect her to answer, but she says: "It was my sister's birthday. She would have been nineteen. "
"Shit, I'm sorry."
"But that isn't why. The why is that none of it matters. Not school, not cheerleading, not boyfriends or friends or parties or creative writing programs or..." She waves her arms at the world. "It's just time filler until we die."

Titta gärna in hos Mari, för att se vad andra bokbloggare läser.

Månadssammanfattning: Augusti

Augusti månad blev sådär när det kommer till läsningen. Jag påbörjade många böcker, som jag av olika anledningar inte ville fortsätta läsa. Jag fick i alla fall fem böcker lästa, och alla fem var helt okej.

Lästa böcker i augusti:Lola and the boy next door - Stephanie Perkins
Konsten att höra hjärtslag - Jan-Philip Sendker
Creme fraiche - Suzanne Brogger
Konsten att ha sjukt låga förväntningar - Åsa Asptjärn
I natt är du död - Viveca Sten

Antal lästa böcker i augusti: 5 stycken.

Antal lästa böcker på engelska: En; Lola and the boy next door.

Antal lästa sidor: 1682 sidor.

Bästa bok: Konsten att ha sjukt låga förväntningar.

Nya författare: Åsa Asptjärn, Jan-Philip Sendker

onsdag 2 september 2015

Ljuva 80-tal

Kulturkollo har 80-talet som tema den här veckan, och följande frågor ska besvaras:

Vilken musik lyssnade du på?
Vad läste du?
Vad såg du på?
Vem/vilka var de stora idolerna?
Om du inte kan svara på någon av ovan frågor, så kan du fundera på vad du skulle ha velat uppleva eller vad andra har berättat för dig om -80-talet.

Jag upplevde enbart åtta månader av åttiotalet, då jag är född på våren 1989. Jag har dock många gånger önskat att jag fick uppleva mer av åttiotalet. Jag gillar verkligen kläderna som var moderna då och tycker väldigt mycket om musiken som gjordes under det årtiondet. Ibland upplever jag det som att det var lättare att ha en "egen stil" då, än vad det är idag. Dock var jag inte med då, så jag kan ju inte veta.

När jag skulle göra den här uppgiften, kände jag att då jag själv inte upplevde så mycket av åttiotalet, kunde jag fråfa några som var kulturella då om hur de upplevde den tiden. Då jag har musikintresserade föräldrar, har jag lyssnat mycket på musik från åttiotalet, och känner att jag kan ganska mycket om musiken.  Därför valde jag att fokusera på böckerna.

Jag frågade mina föräldrar och några kollegor; vad läste du under 80-talet? De flesta valde att berätta vilka författare de läste böcker av, och nedan sammanställde jag en lista med de svar jag fick. Några av böckerna har jag själv läst.

Marianne Fredriksson:
Ligger bland annat bakom Anna, Hanna och Johanna samt Simon och ekarna.

Virginia Andrews:
Serierna om The Dollangangers och The Casteels, gavs ut på åttiotalet. The Dollangangers är en serie på fyra böcker , som handlar om fyra syskon som blir inlåsta på en vind. The Casteels skildrar  Heaven, som är äldst av fem syskon, och upptäcker böckernas värld.

J.M Auel:
Författarinnan till serien om Grottbjörnens folk och dess uppföljare.

Ed McBain:
Har skrivit hur många deckare som helst.

Kerstin Ekman:
Har varit verksam som författare i flera årtionden.

Sidney Sheldon:
Halvläskiga spänningsromaner med erotiska inslag. 

Fredrik Forsythe:
Här har vi en till som har skrivit mängder av deckare.

Marilyn French:
Jag har läst en bok av Marilyn French Systrar emellan; . Jag läste den 2001 och det är fortfarande bland det bästa jag har läst. Välskriven skildring av genus och klass i USA under 50-talet.

Stephen King:
Ytterligare en flitig författare, verksam under flera årtionden.

Jan Guillou:
Böckerna om Carl Hamilton kom under åttiotalet.

Inger Frimansson:
Den förtrollade prinsen som kom ut 1984, är bland det otäckaste och tragiska jag har läst.

James Clavell:
Har skrivit böckerna Nobel House och Sho gun. Ny författare för mig, några kollegor talade varmt om de böckerna.

Även några böcker nämndes:

Creme fraiche-Susanne Brogger:
Den här har jag nyligen läst. En modern klassiker inom feminsim. Under de tio första sidorna, förekommer det fula ord säkert tjugo gånger.

Törnfåglarna-Coleen Mc Collough:
Även den här har jag läst. Klassiker om den unga Meghan, som inleder en relation med prästen i byn där hon bor.

Duktig flicka (jag har tyvärr ingen författare till den):
Handbok för prestationsknarkande kvinnor, och män för den delen, som utkom på åttiotalet.måndag 31 augusti 2015

Tematrio: Facklitteratur

Veckans tematrio hos Lyran, handlar om facklitteratur. Jag läser en hel del facklitteratur som har anknytning till mitt jobb. Jag arbetar som förskollärare och anser att det är viktigt att hålla sig uppdaterad med aktuell forskning inom olika ämnesområden. Jag ser med mitt jobb chansen att kunna påverka framtidens samhällsmedborgare. Jag tycker också det är viktigt att göra barnens tid på förskolan meningsfull för dem; att de får möjlighet att växa som människor, träna sig i att samspela med andra barn och vuxna, lära sig nya saker och låta få uppleva saker de inte upplever i hemmet.

I media fokuseras ofta det negativa i förskolan; för stora barngrupper och för lite pengar. Men det är helt underbart att arbeta med barn.

-Anna bråkar! - Christian Eidevald:
En studie om hur pedagoger omedvetet behandlar barns beteende olika beroende på vilket kön barnet har. Den visar hur viktigt det är att reflektera över sitt eget beteende och det man säger.

Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande-Elisabeth Nordin Hultman:
Boken visar hur barn skapar sin identitet i olika miljöer. Exempel på hur ett barn under exempelvis en samling, stör de andra barnen i gruppen och inte vill delta, medans samma barn arbetar koncentrerat med skapade i mer än en halvtimme. Det boken vill säga är att det inte går att sätta etiketter på barn, vilket är vanligt framförallt hos barn som har ett beteende som anses problemskapande; hon är okoncentrerad, han är stökig, och så vidare. Istället bör vuxna runt om barnet se över miljön runt omkring barnet samt hur den vuxne själv behandlar barnet.

Från jag till vi-Gunilla Guvå:
Den här boken visar hur man som pedagog bör arbeta för att skapa gruppdynamik och arbeta samman en grupp i början av ett läsår. Jag blev tipsad om den här boken av min mentor som jag hade under mitt första år som förskollärare, och den var väldigt bra att läsa, då vi på lärarutbildningen inte läste så mycket om grupppsykologi.

söndag 30 augusti 2015

En smakbit på söndag: Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Söndag igen och dags för En smakbit på söndag. Jag läser för tillfället Konsten att ha sjukt låga förväntningar. Boken är Åsa Asptjärns debutroman. Åsa är ena halvan bakom humorduon Åsa & Gertrud.

Boken handlar om femtonårige Emanuel Kent, vars livsfilosofi är att ha sjukt låga förväntningar på allt som ska ske, då blir man inte lika besviken på allt elände som inträffar. Emanuel har en enda kompis; klasskamraten Tore som alltid har gröna gummistövlar, även om det är trettio grader varmt ute. Emanuel är dock inte säker på att han umgås med Tore för att han tycker om honom, eller för att han helt enkelt inte har några andra vänner att välja på. När det börjar en ny tjej i klassen, som Emanuel inte vet vad hon heter, men som är väldigt vacker, börjar han sälja ut Tore inför de andra klasskamraterna, för att göra sig mer intressant.Smakbiten kommer från sidan 44 och alla som någon gång har haft ett tvådelat elevskåp under sin skoltid kan nog känna igen sig:

Fotsteg närmar sig, och när jag tittar upp är det tjejen som heter som en cykel.
-Det är du som är Emanuel.
Vit skjorta med slips, stor kofta och Dr. Martens. Hon har halvlångt hår, spikrak lugg och nu ser jag att hon har ljusa fräknar i hela ansiktet. Hon ser allvarligt på mig.
-Ja, just det. Det stämmer bra, svarar jag, santidigt som jag försöker trycka in min pärm i skåpet. Den som har uppfunnit det tvådelade elevskåpet, har aldrig försökt lägga in sina grejer i det hukande på golvet. Man ser ut som en idiot hur man än gör. Jag struntar i pärmen och reser mig upp. Det rasslar till när resten sv grejorna ramlar ut bakom mig.

Titta gärna in hos Marie för att läsa flera smakbitar.