onsdag 31 december 2014

Sammanställning 2014

Även om jag inte har haft bloggen så många dagar,tänkte jag ändå göra en sammanställning av år 2014.Jag har under hela året fört läsjournal för mig själv.

Under 2014 har jag läst 67,5 böcker,om jag räknar med böcker om didaktik som jag har läst för jobbrelaterade syften.Den halva boken är Foxfire som jag håller på med nu.

Under nästa år är målet att läsa fler böcker.Jag hade en rejäl lässvacka under våren och den tidiga sommaren.Jag lyckades även i höstas råka på flera böcker i följd som jag kände inte tilltalade mig alls och då var det inte lika roligt att sätta sig och läsa.

Kulturkollo har satt ihop en enkät där det går att sammanställa läsupplevelserna under 2014 genom att besvara olika frågor.Här är min sammanställning över 2014:

Årets kvinnokamp: Tusen gånger starkare-Christina Herrström.Alla som arbetar inom skolan bör läsa den här boken. Bra skildring sv osynliga maktstrukturer. Även Foxfire som jag läser nu skulle kunna platsa i denna kategori.

Årets gråtfest:Förr eller senare exploderar jag-John Greene.Jag gråter lätt av både böcker och filmer.Jag brukar inte tycka om att läsa kärlekshistorier,men den här gick rakt in i hjärtat.

Årets ögonöppnare:Förlorad barndom-Kathleen O'Malley.Boken visar på att det går att skapa sig ett lyckligt liv även om man har växt upp under de mest tragiska omständigheterna.Inspirerande att Kathlern som har skrivit boken har en positiv syn på livet,trots alla övergrepp hon har utsatts för.

Årets obehagligaste:Glaskupan-Sylvia Plath.Obehaglig,fruktansvärt bra skriven!

Årets dystopi:Engelsforstriologin-Mats Standberg & Sara Bermark Elfgren.En av få dystopier jag har tyckt om.

Årets nya bekantskap:Författaren David Levithan.Jag föll pladask för hans bok Jag,en och har sedan läst mer av honom.

Årets aldrig mer:Gone girl av Gillian Flynn.Jag är ledsen,men denna bok som så många andra pratar så gott om,tilltalade inte mig ett dugg.

Årets filmupplevelse:Återträffen av Anna Odell.Den har inte med böcker att göra,men fick vara med ändå.Innan jag såg filmen upplevde jag Anna Odell som allmänt konstig,men jag ändade åsikt helt när jag såg filmen.Skickligt gjord och ger många tankeställare.

Årets lyckopiller:Min mormor hälsar och säger förlåt-Fredrik Backman.Allvarlig,men skriven med ett väldigt humoristiskt språk.

Årets historiska:Boktjuven-Marcus Zusak.Helt otrolig bok!Första boken jag läste 2014.

Årets citat:"Man får inte äta kakor som är gjorda av någon som inte vet vad du heter!" (Boomer i Dash & Lilys utmaningsbok").Bland icke-bokrelaterade citat:
-Lyssna på The cure
-The Cure?!De är ju bara en image!
-Fan,du är ju dum i huvudet.
(Fanny i tv-serien "Viva hate".

Årets debut:Onda flickor-Alex Marwood.Denna bok var i alla fall författarens debutbok under denna psedonym.Jag ser hursomhelst fram emot att läsa Marwoods nästa bok,som jag har tänkt göra under nästa år.

Det var en liten sammanfattning av mitt 2014.

tisdag 30 december 2014

Bokrecension:Den stumma flickan

Bok:Den stumma flickan
Författare:Micahel Hjort & Hans Rosenfeldt
Förlag:Norstedts
Serie:Sebastian Bergman#4
Favoritkaraktär:Vanja Lithner

Den stumma flickan är den fjärde boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och hans kollegor på riksmord.Vi får följa de fem personerna på riksmord privat och även när de löser ett fall;I Torsby har en hel familj mördats.Vittne till händelsen blir tioåriga Nicole,en släkting till familjen,som lyckas fly undan mördaren och gömmer sig i skogen.Riksmordkomissionen kallas in för att lösa fallet och hitta Nicole innan mördaren gör det.

Sebastian och hans kollegor är ett gäng härliga personligheter. Jag har läst de tidigare böckerna i serien och det som är mest intressant att följa karaktärerna privat.Hjort & Rosenfeldt lyckas också med konsten att byta berättarperspektiv på ett elegant sätt.När historier ska berättas ur flera karaktärers perspektiv,väljer en del författare att exempelvis ge karaktärerna vartannat kapitel där läsaren får följa en viss person i det kapitlet. Hjort & Rosenfeldt växlar istället perspektiv ofta,och genom att tala om för läsaren vem det är som tänker,säger eller handlar genom att skriva ut karaktärens namn.Vid ett tillfälle är poliserna Billy och Jennifer i Kiruna och besöker en gruva och läsaren får då först veta Billys tankar i ett stycke,varpå nästa stycke börjar med "Jennifer kände" och då förstår läsaren att det nu är Jennifers tankar som redovisas.

Några trådar i intrigen förblir olösta när boken är slut.Det finns möjlighet att läsaren får svar på dessa ifrågor i nästa bok.

Som avslutning sker en riktig cliffhanger,något som verkar vara återkommande i den här bokserien.

måndag 29 december 2014

Topp tre 2014:Kathleen,Marissa & Sylvia

Bloggen Lyrans noblesser har denna vecka en tematrio där de tre bästa böckerna man har läst under 2014 ska listas.Jag tänkte att jag kunde prova att vara med.

Jag har läst flera böcker som jag har tyckt väldigt mycket om också och jag har upptäckt flera nya författare!2014 blev året då jag började läsa ungdomsböcker igen,något som jag inte har gjort på tolv år av olika anledningar.


Här kommer de tre böckerna som tilltalade mig mest under 2014:

-Förlorad barndom - Kathleen O' Malley
Jag hade aldrig hört talas om vare sig boken eller författaren innan jag såg den frontad på ett bokantikvariat i Flen.Kathleen berättar här om sin uppväxt hårda uppväxt på en klosterskola på Irland.Otroligt gripande om att alla människor kan lyckas och att det går att vända jobbiga händelser till en styrka.Läsaren får perspektiv på sin egen tillvaro.

-Jellicoe road-Melina Marchetta
Otroligt vackert skriven om sjuttonåriga Taylor som söker sina rötter och försöker hitta sig själv.Boken är skriven med ett väldigt vackert språk med målande beskrivningar av händelserna, och innehåller en kärlekshistoria utan klyschor.Även fast denna går som ungdomsbok,kan alla läsa den.

-Glaskupan-Sylvia Plath
Till sist läste jag en roman av Sylvia Plath. Tidigare har jag enbart läst hennes dikter.I boken får vi följa den unga Esther och hennes kamp mot den psykiska sjukdom som försöker bryta ner henne.Bitvis mådde jag illa när jag läste om hur dåligt Esther mår.Plath beskriver Esthers tankar otroligt ingående och om en författare kan beröra mig så mycket med sina ord anser jag att boken är värd en plats på bäst under 2014-listan.


Välkomna till min blogg!

Jag heter Elsa och skriver här på bokbloggen Lady library.Jag har alltid tyckt mycket om att läsa böcker,och läsning har varit ett stort intresse sedan jag lärde mig läsa.Jag tycker också mycket om att skriva. Jag har startat den här bokbloggen för att dela med mig av mina tankar kring litteratur.Jag tycker om att alla sorters böcker, men läser främst romaner,deckare och YA.Jag läser oftast på svenska, men har den senaste tiden försökt läsa på engelska också,för att det ska utveckla mitt språk.

Jag har tidigare haft ett par andra bloggar,då jag känt ett stort behov av att skriva och uttrycka mig i skrift.Dock jag lagt ner dessa bloggar,vilket jag tror har berott på att jag har varit ostrukturerad.

Detta är då min nya bokblogg.Jag hoppas att ni vill följa med mig i mitt bokliv!

/Elsa