fredag 27 mars 2015

Hung up på bokkaraktärer

Hej!

Jag har varit frånvarande från bloggen i ett par veckor.Detta har dels berott på att jag fick en förskräcklig förkylning,men även på att jag har haft väldigt mycket på jobbet och varken orkat läsa så många böcker,läsa andra bokbloggar eller blogga själv.

Men nu är jag här igen och jag har saknat att blogga!

Veckans bokbloggsjerka hos Annika, är följande:

Har du någon gång blivit sjukligt förtjust i en karaktär i en bok/tv-serie eller film?

Jag fastnar ofta för karaktärer, framförallt i böcker.Det blir sådär att jag nästan blir ledsen när boken är slut och jag måste skiljas från karaktären.

Jag har alltid haft livlig fantasi och som barn drömde jag mig ofta bort till de världar jag läste om i böckerna. Under många år ville jag gärna bo på Saltkråkan till exempel.Jag tyckte det verkade vara så trevligt där.

När jag blev äldre fastnade jag ofta för unga karaktärer,ofta tjejer,som kände sig lite annorlunda och hade en egen stil.Jag tror att dessa karaktärer hjälpte mig att känna mig mindre ensam och annorlunda i början av tonåren.
Jag kände väldigt starkt för flera av de kvinnliga karaktärerna i Stieg Larssons Milleniumtriologin. Jag tyckte om både Lisbeth Salander, Sonja Modig och Monica Figuerola i de böckerna. Alla tre är starka kvinnor som kämpar för det de tror på.De har även en skön inställning till livet.

lördag 7 mars 2015

Recension:Kaninhjärta

Bok:Kaninhjärta
Författare: Christin Ljungqvist
Förlag: Gilla förlag
Favoritkaraktär: Anne

Handling:
Boken handlar om de sjuttonåriga enäggstvillingarna Mary och Anne.Mary är den trasiga; söker bekräftelse i natten genom att förföra killar, och sticker nålar i armarna för att hon tycker det är skönt.Anne är grubblaren; samlar på ord hon tycker om och sneglar i hemlighet på andra kvinnor.Tillsammans utgör systrarna ett medium; spöken talar genom Mary och Anne är den som hör rösterna. De blir en del av en medial grupp som söker efter en försvunnen flicka och detta splittrar systrarna; Mary vill hitta flickan till varje pris, medans Anne känner sig osäkervill ta avstånd från kontakten med spökena.

Jag tyckte mycket om den här boken. Jag tyckte om relationen mellan Mary och Anne och jag tycker att Christin Ljungqvist har fångat känslan av att vara ung och att vara osäker på sin identitet, och inte veta vem man är.

Mary lyssnar väldigt mycket på gruppen Kent och boken är full av citat från gruppens låtar.För mig som har lyssnat mycket på Kent och framförallt gjorde det under tonåren,gjorde det att boken blir extra intressant.

Jag kan tycka att delen med den unga flickans försvinnande känns lite tillgjort.Det läggs fram som en kriminalhistoria,men upplösningen av fallet,blir på något sätt ett enda stort "jaha,var det inte mer än såhär med detta?".

Egentligen hade Ljungqvist kunnat skippa hela delen med den försvunna flickan, och skrivit en bok om tvillingsystrarnas relation till varandra och om hur den förändras under berättelsens gång.

Det var enkelt att komma in i boken,och den var svår att lägga ifrån sig.En riktig bladvändare helt enkelt.

Det här är en av de bästa böcker jag har läst hitills i år.Jag kan absolut tänka mig att läsa mer av Christin Ljungqvist.

Christin Ljungkvist finns med i min boktolva,så nu kan jag bocka av en författare till.

Den här boken kan även finnas med i min utmaning om att vidga läsvyerna,då jag annars inte läser böcker om spöken.

En smakebit på söndag: Låt vargarna komma

Idag är det söndag och även Internationella Kvinnodagen.Jag firar detta genom att följa Kulturkollos bloggstafett om kvinnor.Jag deltar inte själv,då jag glömde bort att anmäla mig,hehe.
Varje söndag anordnar bloggen Flukten fra virkeligheten En smakebit på söndag, där bokbloggare kan dela med sig av smakprov från böckerna de läser.
Jag läser för tillfället Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt. Boken utspelar sig i Usa under aidsepidemin på 80-talet.Fjortonåriga June har precis förlorat sin morbror Finn i aids.June och Finn stod varandra väldigt nära, och June upplever att ingen riktigt förstår henne när Finn är borta.Av en slump möter June Toby, en man som också älskade Finn och en oväntad vänskap växer fram.
Jag har läst mycket positivt om den här boken och hoppas att den är läsvärd.
Smakbiten kommer från sidan 40,då Finn nyligen har gått bort:
Jag önskade att han hade blivit begravd istället för kremerad,för då skulle jag kunna ta av mig vantarna och trycka handflatorna mot marken och veta att han fanns där någonstans. Att genom alls molekylerna av frusen jord fanns det fortfarande en förbindelse. Sedan dök mannen som hade stått utanför kapellet upp i mina tankar,och jag kände att jag rodnade över min dumhet. Det är så klart att någon som var så fantastisk som Finn hade en pojkvän .Varför skulle han inte ha det?En varm tår rann nedför min kind.
Titta gärna in på Flukten fra virkeligheten,för att ta del av vad andra bokbloggare läser.

tisdag 3 mars 2015

Helena, Margaretha & Anna

Även Kulturkollo har denna vecka tema kvinnor,men de väljer att fokusera på kvinnor på film/tv i veckans fråga.De ställer fem frågor om kvinnor på film/tv:

Vem är din favoritskådespelare just nu?
Min favoritskådespelare just nu är Helena Bonham Carter, för jag anser att hon kan göra olika sorters roller och för att hon har ett personligt sätt att agera på.

Vilken är din favoritfilm/tv-serie med henne?
Min favoritfilm med henne är The Kings speech från 2010, där hon spelar "drottningmodern" till Elizabeth II.Filmen är välspelad och man lär sig lite historia också.

Vem är din favorit genom alla tider?
Min favoritskådespelerska genom alla tider är Margaretha Krook.Jag har spelat mycket teater och hon var då min största förebild. Hon har en särskild framtoning som lägger sig på minnet, hon hade karisma.Jag tycker även mycket om Harriet Andersson.

Vilken är din favoritfilm/tv-serie med henne?
Filmen Morrhår och ärtor från 1982, där hon gör en enastående gestaltning av en dominerande och självupptagen mamma.

Vilken annan film/tv-serie med en kvinna i huvudrollen skulle du rekommendera?
Jag skulle rekommendera Anna Odells film Återträffen.Jag hade många fördomar om Anna Odell innan jag såg filmen,men den var riktigt välgjord. Anna Odell som var mobbad under hela sin tid i grundskolan,har gjort en film om vad som skulle kunnat ha hänt om hon blev bjuden på klassåterträffen,samt vad som skedde när hon konfronterade sina gamla klasskamrater med vad de gjorde emot henne under skoltiden.

Tio i topp de senaste tre åren

Veckans Topp ten tuesday på bloggen The brook and the bookish är: All time favourite books from the past three years eller Nämn de tip bästa böckerna du har läst under de senaste tre åren.Här är min tio i topp, utan inbördes ordning:

We were liars - Emily Lockheart

Jag,en - David Levithan

Boktjuven - Marcus Zusak

Kaninhjärta - Christin Ljungkvist

I kroppen min,en resa mot livets slut och alltings början - Kristian Gidlund

Igelkottens elegans - Muriel Barbery

Förlorad barndom - Kathleeen O'Malley

Torka aldrig tårar utan handskar serien - Jonas Gardell

Livet efter dig - Jojo Moyes

måndag 2 mars 2015

Tre böcker om kvinnor

På söndag är det Den internationella kvinnodagen.Temat i Lyrans tematrio denna vecka, är därför texter om kvinnor. Lyrik,faktaböcker,romaner och andra texter som handlar om kvinnor. Här är mik tematrio, varav två av tre handlar om unga kvinnor.

Innan löven faller - Nicci Gerrard:
I boken får vi följa de tre systrarna Stella,Edie och Jude.Den äldsta systern Stella är populär;både bland kompisar och killar. Lillasyster Jude är mobbad och flyr verkligheten genom att läsa fantasyböcker.Mellansystern Edie är djupt förälskad för första gången i sitt liv;  i Ricky,som har hoppat av skolan och fördriver tiden med att rulla cigaretter.En tragedi vänder upp och ner på de tre systrarnas liv.En gripande bok om att vara ung och kär och att sakna något som aldrig kommer åter.

De osannolika systrarna Mitford - Cecilia Hagen:
En fackbok om de sex systrarna Mitford, som trots att de växte upp i samma hem,kom att bli väldigt olika. Nancy blev författare,Jessica blev aktiv kommunist,Diana och Unity blev nazister och umgicks med Hitler, Deborah blev hertiginna på en gods och Pamela höll sig undan och var mest för sig själv.Cecilia Hagen bjuder på sex stycken härliga porträtt av de olika systrarna. Jag minns att jag använde mig av den här boken när jag gjorde ett fördjupningsarbete om Andra Världskriget, när jag gick i nian.
1Lilla stjärna- John Ajvide Lindqvist:
Teres är en flicka med absolut gehör.Hon kan sjunga alla toner helt perfekt.Teresa är en helt vanlig flicka,bortsett från att hon är lite mindre populär och lite fulare än alla andra.Teres och Teresa träffas på ett forum där ungdomar kan publicera egenskriven poesi, och blir bästa vänner.Båda bär på mycket ilska; mot vuxna och mot andra ungdomar i flickornas närhet och de tvekar inte att hämnas.
En obehaglig bok om vänskap,idoldyrkan som närpå blir en besatthet och en svikande vuxenvärd.