tisdag 30 juni 2015

Recension: Grey (eller hur jag föll för honom)



Bok: Grey
Författare: E L James
Förlag: Arrow books
Antal sidor: 559 sidor
Favoritkaraktär: Kate

Första meningen: I have three cars.

Story:
För den som inte känner till det, har författaren E L James skrikunnat siologin Fifty shades of grey, som handlar om den unga sförfattarenastasia Steeles möte med den äldre och gåtfulle vd:n Christian Grey. Grey är inte intresserad av att ha ett kärkeksförhållande, utan vill enbart ha en sexuell relation med Anastasia, där han är den dominante och hon är den undergivna. I triologin skildras historien ur Anastasias perspektiv. I den här boken, är det Christian som fungerar som berättare, och ger sin version av hans och Anastasias relation.

Recension:
Jag har tidigare recenserat filmen som baseras på den första boken i serien, och har då kritiserat de stereotypa könsrollerna som förekommer i boken. Mina tidigare tankar om Fifty shades of grey finns att läsa här och här. Kvinnan är den passiva och mannen är sen som agerar och dominerar. E L James skulle ha gjort tvärtom när det gäller rollfördelningen; det skulle ha varit en ung osäker manlig student som träffade en kvinnlig vd klädd i kritstrecksrandig dräkt, med intresse för att vara dominant i en sexuell relation. Om E L James hade velat skriva en bok som låg ännu mer i tiden, hade hon kunnat skriva om en relation mellan två kvinnor eller två män.

För övrigt anser jag att det här är ungefär samma bok som den första boken i serien, bortsett från att händelserna här skildras ur Christians perspektiv. Jag har även relativt nyligen sett filmen som första boken baseras på, och hade därför handlingsförloppet färskt i minnet. Dock var det några år sedan jag läste boken, och det var spännande att få återuppleva vissa scener från första boken som inte var med i filmen, på nytt.

Genom den här boken, får läsaren möjlighet att lära känna Christian bättre. Det framkommer även mer information om hans barndom och om vad som har hänt i hans liv innan han träffade Anastasia.

Dock blir jag inte klok på denne Christian Grey. Sedan jag hade läst klart boken har jag funderat en del på honom och kan inte bestämma mig för vad jag tycker om honom. Ibland blir jag irriterad då jag upplever honom som dominerande och arrogant, samt att han innehar en kvinnosyn som härstammar från stenåldern. Dessutom använder han många grova ord. Ibland ville jag dock bara krama om honom och det är beundrandsvärt att han har gått igenom så mycket i livet och ändå lyckats bli en framgångsrik VD. Min irritation på Christian påverkar dock min upplevelse av hela boken: då jag irriterade mig på honom, kändes det som att läsupplevelsen blev lite sämre. Dock upplevde jag när jag läste del två och del tre i serien, att han förändrades och blev mer kärleksfull ju mer tiden gick, och jag började tycka allt bättre om honom. Han visar verkligen då att han älskar Ana och att han är väldigt mån om sina yngre syskon, Mia och Elliot. Därför tror jag att jag kommer fortsätta läsa den här bokserien, då jag tror att
jag kommer att tycka bättre om Christian i nästkommande bok. Och om E L James, eller någon annan för den delen, skriver en liknande bok om en osäker man som möter en självsäker kvinna, då läser jag den gärna också.

Trots att det var en vecka sedan jag läste ut boken, har jag inte kunnat sluta fundera på Christian Grey. Detta får mig att medge att E L James har lyckats skapa karaktärer som inte lämnar läsaren när boken slås igen, och den förmågan är något jag värdesätter högt hos en författare.

När boken precis var utläst, var jag irriterad på Christian, men ju mer jag tänker på honom,desto mer börjar jag tycka om honom. Hatten av för författaren Erica Leonard James;du har skapat en karaktär som jag har gått och tänkt på i flera dagar:)

måndag 29 juni 2015

New friends!

Idag besökte jag Akademibokhandeln där jag bor. Jag fick med mig fyra böcker hem! Jag hittade tre stycken som jag ville ha och de hade "köp 4 betala för 3", så då fick jag en bok på köpet.

De här fyra fick följa med hem:



Pappersstäder-John Green.
Jag har velat läsa mer av John Green sedan jag läste Förr eller senare exploderar jag förra våren. Pappersstäder ska snarr komma som film, och jag tänkte att jag då kan läsa boken först.

Sommaren då jag blev vacker-Jenny Han:
Jag behöver varva Den första lögnen som jag läser nu och som är väldigt otäck, med något lite mer lättsamt och ska då prova den här, även om jag tycker titeln på boken är lite konstig.

Expeditionen: Min kärlekshistoria-Bea Uusma:
Den här har jag hört mycket positivt om.

Since you been gone-Morgan Matson:
Jag har länge velat läsa någon bok av Morgan Matson och fick syn på den här i en hylla idag och slog då till.

Alla fyra böckerna känns som passande sommarläsning; de känns enkla att komma in i, och flera av dem utspelar sig på sommaren. 

söndag 28 juni 2015

21 påståenden om mig

Jag hittade den här enkäten inne hos både Lotten och Monika. Enkäten går ut på att besvara 21 frågor om sig själv. Jag har tidigare inte berättat så mycket om mig själv här på bloggen, så jag tänkte att jag kunde svara på de här frågorna för att ge lite mer information om vem jag är.

21 påståenden om mig:

Jag heter Elsa Maria
Jag är för tillfället glad
Jag är bra på att arbeta med barn
Jag tycker inte om råttor
Jag är dålig på att stretcha efter träning
Jag läser mycket
Jag gillar känslan av att avnjuta dagens första kopp kaffe på morgonen.
Jag sjunger ofta, vilket inte alltid uppskattas av omgivningen.
Jag älskar tacos.
Jag är inte speciellt bra på faktakunskaper om konst.
Jag föredrar att läsa böcker framför att lyssna på böcker.
Jag tycker om att umgås med folk jag tycker om.
Jag är beroende av att skratta.
Jag har på mig kläder som jag tycker är sköna och känner att jag kan visa mig bland folk i.
Jag dricker kaffe, te och vatten.
Jag lyssnar på olika sorters musik. För tillfället lyssnar jag mycket på Kent och GRL.
Jag blir arg folk som inte har respekt för andra människor.
Jag blir rädd av att vara ensam hemma när det är mörkt ute och se en läskig deckare på tv.
Jag önskar att jag kunde vara ännu bättre än vad jag är på att handarbeta.
Jag är pinsamt dålig på att teckna.
Jag är uppväxt i Flen och Åkersberga.

Ny spänningsroman i En smakbit på söndag

För det första; Nu har jag semester i en vecka! Sedan ska jag jobba i en vecka och därefter ha tre veckors semester till.

Jag brukar varje sommar köpa en sommarpresent till mig själv. I år valde jag mellan att köpa ett våffeljärn eller att köpa en ny bok. Jag valde faktiskt att köpa båda två, för jag tycker jag har gjort så bra ifrån mig på jobbet det här läsåret.



Boken jag köpte var Den första lögnen av Sara Larsson. Jag såg den för ett tag sedan i bokhandeln och blev nyfiken och nu bestämde jag mig för att köpa den.
Boken handlar om sextonåriga Josefin som utsätts för en gruppvåldtäkt av tre killar som går i hennes klass; Oskar, Rickard och Jonas. Under rättegången som följer blir alla tre friade.

Många år senare lever Oskar ett lugnt liv med fru och barn. Då börjar han plötsligt få hotfulla sms och mail.
Jag har precis börjat läsa boken, så min smakbit kommer från det ett stycke på första sidan:

Hon biter ihop och gör ett nytt försök att ta sig ur sängen. För först det ena, sedan det andra benet över sängkanten. Svajar till när hon äntligen står på golvet, tar stöd med ganden mot väggen för att inte trilla. Hon tittar sig omkring, kläderna syns inte till, bara ett hopknölat lakan med stänk av blod. De röda fläckarna framkallar minnesfragment från natten. Hon trycker undan dem, vill inte minnas, vill bara komma härifrån.


Titta gärna in på Flukten fra virkeligheten för att se vad andra bokbloggare läser.

lördag 27 juni 2015

Recension: Märkta för livet




Bok: Märkta för livet
Författare: Emelie Schepp
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 340 sidor
Serie: Jana Berzelius #1
Favoritkaraktär: Mia Bolander

Första meningen: -SOS 112, Vad har inträffat?

Story:
När åklagare Jana Berzelius var nio år, vaknade hon upp på ett sjukhus. Hon hade inget minne av vem hon är eller vad hon kommer ifrån, bortsett från tre bokstäver som hon har inristade i nacken. Jana blir kort därefter adopterad av ett barnlöst par. Tjugoett år senare mördas en högt uppsatt chef vid migrationsverket. 

Kriminalkomissarie Gunnar Öhrn och hans grupp med Jana som åklagare, får fallet på sitt bord. Den främsta ledtråd de har är ett handavtryck som tillhör ett barn på en fönsterbräda i offrets hus. Kort därefter hittas en liten pojke mördad. Pojken har bokstäver inristade i nacken. Händelserna väcker minnen hos Jana Berzelius som tidigare var glömda och hon kommer närmare och närmare sanningen om sin egen bakgrund.

Recension:
Jag fastnade i boken från första sidan och hade väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Spänningen byggs upp och det finns flera parallella intriger.

Jag som sörjer att Carin Gerhardsens serie om Hammarbypolisen har tagit slut, har kanske här hittar en ny deckarserie att följa. Även i Märkta för livet finns flera trevliga karaktärer i polisgruppen som alla tampas med olika svårigheter utanför arbetet. Jag tycker om alla poliserna i gruppen: Henrik, Mia, Annelie, Gunnar och Ola. Däremot har jag lite svårt för Jana Berzelius, jag upplever henne som känslokall och tråkig, men det är ju enbart min åsikt och inte någon universell sanning. Dock gör det inte så mycket om det finns en karaktär som är svår att uppskatta, om alla andra karaktärer känns trevliga. Jag tänker läsa fler av Emelie Schepps böcker om Jana, och jag kanske börjar tycka mer om henne när jag lär känna henne lite bättre.

Den här deckaren skiljer sig från andra liknande böcker, då läsaren här inte enbart får följa polisens arbete utan också hur åklagaren jobbar. I många polisdeckare är åklagaren endast en bifigur, men här skildras åklagaren Jana parallellt med polisen och några av se andra karaktärerna.

När boken är slut lämnas läsaren med några lösa trådar, men eftersom det kommer fler böcker i den här serien, är det mycket möjligt att alla frågetecken rätas ut då.
Den här boken passar perfekt att läsa sittandes i en solstol på stranden nu i sommar, och jag kommer garanterat läsa fler böcker av Emelie Schepp.

fredag 26 juni 2015

Falleri fallera falleralla


Bok: Falleri fallera falleralla
Författare: Carin Gerhardsen
Förlag: Norstedts
Serie: Hammarbypolisen, del 8
Antal sidor: 428 sidor
Favoritkaraktär: Hedvig Gerdin

Första meningen: Vinterkvällen var kall och gnistrande vacker.

Story:
Sista delen i serien om Hammarbypolisen. Kriminalkomissarie Conny Sjöberg och hans kollegor får ett dubbelmord på sitt bord; en äldre kvinna och en liten pojke har blivit ihjälslagna med en hammare mitt på öppen gata. Samtidigt går polisgruppen vid Hammarbypolisen igenom en tuff period. Det förekommer osämja inom gruppen och Sjöberg blir pressad från många håll, samtidigt som en mördare går fri på Stockholms gator.

Recension:
Jag tycker om serien om Hammarbypolisen och tycker det är tråkigt att det här är sista boken. Mordgåtan i den här boken är en av de bättre i hela serien. Det är inte för krångligt, och alla trådar knyts samman mot slutet. Däremot kan jag sakna inblicken i polisernas privatliv, som det har funnits mer av i de tidigare böckerna. Poliserna Hedvig Gerdin och Jamal Hamad får lite större roller, men jag hade gärna följt de andra poliserna i gruppen lite mer utanför arbetet.

Falleri fallera falleralla är mörk. Den känns mer mörk och dyster än vad de tidigare böckerna är. Mordet som sker är riktigt kallblodigt och det är tydligt att flera av poliserna i gruppen mår psykiskt dåligt av olika anledningar. Men ändå så älskar jag Gerhardsens förmåga att skriva riktiga bladvändare. Boken går inte att lägga ifrån sig, utan jag tänkte hela tiden: "jag ska bara läsa en sida till". Boken kryper även in under skinnet och jag gick och funderade på vem mördaren var och analyserade kärlekshistorier som förekommer, när jag inte läste.

Utmaningar 2015:
Falleri fallera falleralla är juni månads bok för mig i Spänningsutmaningen.

tisdag 23 juni 2015

Nya stjärnor!



Igår fick jag hem ett paket från Bokus. Det jag har beställt är de sex första delarna i Carin Gerhardsens serie om Hammarbypolisen. Jag har läst eller lyssnat på alla åtta böckerna i serien, men jag äger bara de två sista böckerna själv, och jag kände att jag vill ha de andra också.

Jag köpte även två böcker till. To all the boys I loved before har jag velat läsa länge och dessutom har den ett väldigt fint omslag.

Jag har även tänkt att jag ska läsa någon bok av Sarah Dessen i sommar, då jag har hört att hennes böcker passar bra att läsa på sommaren. Jag visste dock inte vilkeb av hennes böcker jag skulle ta, så jag valde den som fanns med på Kulturkollos lista över de hundra bästa ungdomsböckerna; Du glömde säga hej då.

Gerhardsens böcker tänker jag inte läsa om riktigt än, då jag precis avslutade serien, utan jag vill vänta lite med en omläsning. De andra två böckerna kommer jag läsa snart.

måndag 22 juni 2015

Vi bor på landet!

Veckans tematrio hos Lyran, handlar om böcker som utspelar sig på landsbygden. För mig som är född på landet och hyser en väldigt stor förkärlek till den miljön, föll valet på denna trio: en klassiker, en ungdomsbok och en spänningsroman.

Raskens av Vilhelm Moberg:
Boken om Soldat Rask, hans fru Ida och deras alla barn är en klassiker. Jag läste den när jag var fjorton år och blev förvånad över hur lättläst den var.

Expert på att rodna av Katarina von Bredow:
Fjortonåriga Natalies mamma träffar en ny man och de flyttar ut till hans bondgård som ligger mitt ute på landet. Till råga på allt får Natalie en styvbror som ser väldigt bra ut. En väldigt bra ungdomsbok om kärlek och vänskap. Alla böcker av Katarina von Bredow kan rekommenderas, både till äldre ungdomar och till vuxna.

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser:
Fjortonåriga Eriks mamma är döende i cancer och Erik får tillbringa sommaren tillsammans med sin storebror och kompisen Edmund på familjens landställe. En lugn och skön sommar avbryts dock av ett blodigt mord som äger rum i närheten. Den här boken påminner mig mycket om mina barndomssomrar på vårt landställe; man badade, fiskade och läste böcker hela dagarna.

lördag 20 juni 2015

En smakbit på söndag: Kalmars jägarinnor

Under de senaste tillfällena då jag har besökt bokhandlar, har jag köpt böcker som jag tidigare aldrig har hört talas om. Böckernas omslag har fångat mitt intresse, jag har sedan läst baksidetexten och velat läsa boken. Både Stöld av babian av Anna Karolina och Hjärta av jazz av Sara Lövenstam är böcker jag hittade på det sättet och kom att tycka om.

Senaste tillskottet i bokhyllan valdes också ut på det sättet och det är därifrån min smakbit är hämtad; Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson. Jag hade aldrig hört talas om vare sig boken eller författaren förrän jag inhandlade den i torsdags.



Kalmars jägarinnor handlar om fem tonårstjejer som bor i Kalmar; Jossan, Jenna, Linden, Sudden och Eva. Tjejerna har bildat ett gäng som de har döpt till Kalmars jägarinnor. Det här gänget viker inte ner sig för vare sig vuxna, det motsatta könet eller för rådande normer. De traskar alltid omkring i höga klackar, tillbringar dagarna på ett inrökt cafe och kvällarna på Kalmars lokala krog.

Jenna beskrivs som en ordkonstnär. Hon hittar hela tiden på nya ord. Eva, som fungerar som berättare igenom hela boken, skriver ner alla ord som Jenna hittar på och häftar upp den listan under sängen. Som vuxen hoppas hon bli invald i Svenska akademin och ska då introducera orden.

Smakbiten kommer från sidan 61 och handlar om ordlistan:

Man visste aldrig när man skulle behöva en lista med helt nya ord. Ett språk som bara vissa kunde förstå. Jag skrev ofta och med blyerts:
PINNE: Cigarett. Från giftpinne, cancerpinne.
PIMP: Någonting som står eller buktar ut på ett oönskat sätt t.ex en finne eller en hårtofs. Från videon till doktor Albans frisyr i videon Sing Hallelujah.
AMBULANSVIN: Hemmagjort rödvin
FILTJACKA: Jacka med fransar. (Linden hade en sådan i sjuan och såg ut som en alkis i den).
FÅGELJACKA: Jacka med dragsko i midjan. (Linden hade en sådan i sexan och stallkatten släpade in en död fågel och la på jackan).
LINKY: sliten. Från Lindens tillstånd på Hultsfredsfestivalen.
SATTATYG: Grövre bus
FLODMENNE: Riklig menstruation, i samband med läckage.

Jag tog inte med hela listan, utan valde ut vissa ord.

Handlingen i boken påminner en del om Joyce Carol Oates Foxfire som jag läste i vintras.

Titta gärna in på Flukten fra virkeligheten för att se vad andra bokbloggare läser.

Recension: Anna and the french kiss



Bok: Anna and the french kiss
Författare: Stephanie Meyer
Förlag: Usborne publishing
Antal sidor: 400 sidor
Favoritkaraktär: Etienne St. Clair

Första meningen: Here is everything I know about France; Madeline and Amelie and Moulin Rouge.

Story:
Sjuttonåringa Annas pappa bestämmer sig för att Anna ska tillbringa ett skolår i Paris. Anna är inte alls positivt inställd till att åka då hon tycker hon har det bra hemma i Atlanta med bästa vännen, ett extrajobb och en potentiell pojkvän i Toph, en kille hon har lärt känna på jobbet.

Väl framme i Paris, blir hon snabbt kompis med den Beatlesälskande Meredith, som välkomnar Anna in i sitt kompisgäng. I gänget finns Etienne St.Clair; en smart kille med det vackraste hår Anna har sett. Tyvärr har han flickvän; en tråkig och självgod tjej vid namn Ellie. Anna blir snart förälskad i Etienne och kan inte sluta tänka på honom. Men han är tillsammans med Ellie och Anna har Toph hemma i Atlanta som väntar på henne.

Recension:
Precis innan jag började läsa den här boken, hade jag läst recensioner av den både hos Lotten och hos Tina. Jag har även hört väldigt mycket gott om den här boken både på goodreads och på andra bokbloggar, en del anser att det är det bästa de har läst.

Jag var som vanligt rädd att jag skulle ha för höga förväntningar på boken, men jag tyckte om den. Det är en riktig "feel good"-bok om den första riktiga kärleken. Jag blev glad av att läsa den. Jag har aldrig varit i Paris och har nu blivit väldigt sugen på att åka dit. Det kändes även som att jag läste boken under rätt tillfälle i livet.

Det finns dock några aspekter i boken som hade kunnat förbättras. Jag tycker att boken många gånger är lite väl förutsägbar. Det är vid vissa tillfällen väldigt uppenbart vad som konmer hända. Jag håller även med Lotten om att det finns frågetecken kring bloggen om film som Anna driver. Hon har en ganska framgångsrik blogg, men det förekommer inte ett enda tillfälle i boken då det står att Anna bloggar. Som Lotten skriver, så tar det en del tid i anspråk att driva en seriös blogg och då är det lite underligt att Anna aldrig tycks lägga ner någon tid på bloggen.

Boken ger en väldigt bra inblick i hur det kan vara att gå på internatskola. Jag tycker även att boken skildrar vanliga problem som tonåringar kan uppleva; kärleksbekymmer, kompisbråk, tröttsamma klasskamrater, lärare som öser läxor och prov över sina elever och jobbiga föräldrar.

Det förekommer även en hel del mat och ätande i boken. Till och med jag, som aldrig äter när jag läser, blev sugen på mat när Anna och Etienne äter paninis med ost som bara smälter i munnen, samt när Anna och hennes kompisgäng beställer våfflor med nutella. Jag blir även väldigt inspirerad att besöka bokhandeln Shakespeare & Co, en bokhandel i Paris som enbart säljer böcker på engelska, efter att ha läst om Annas besök där.

Även karaktärerna är lätta att tycka om, och det finns ett rikt persongalleri. Annas bästa kompis Bridgette som spelar trummor, Josh som skippar skolan för att hellre sitta och teckna och Meredith, som har väggarna på sitt rum täckta av bilder på Beatles.

Om man letar efter en lättläst "feel good"-bok om kärlek och vänskap nu till sommaren, passar Anna and the french kiss utmärkt.

Jag kommer förmodligen läsa mer av Stephanie Perkins. Båda hennes andra böcker Lola and the boy next door samt Isla and the happily even after känns också som lättlästa böcker att bli glad av.

Nytillskott

I torsdags var jag på Pocketshop. Jag tänkte köpa en ny pocketbok,då jag har läst alla pocketböcker jag har hemma. Jag tycker det är så praktiskt att ha med pocket att läsa på tåget när jag åker till och från jobbet.

Jag hade tänkt köpa All the bright places, som jag har velat läsa länge, men den fanns inte. Istället valde jag Emelie Schepps Märkta för livet och Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson. Jag hade aldrig hört talas om vare sig Kalmars jägarinnor eller Tove Folkesson tidigare, men när jag läste på baksidan av boken verkade handlingen påminna lite om Foxfire av Joyce Carol Oates som jag läste i vintras. Kalmars jägarinnor handlar också om ett gäng unga tjejer som inte viker ner sig för omgivningen eller för de normer som råder.


Jag har länge tänkt läsa någon deckare av Emelie Schepp. Jag följer henne på Instagram och har blivit lite intresserad av böckerna. Min mamma var nämligen med mig i affären och hon var skyldig mig lite pengar och då löste vi det genom att hon betalade Schepps bok till mig.



Min mamma köpte Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philip Sendker. Samma dag köpte även min chef den boken till vår utvecklingsledare på jobbet. Den ligger för tillfället etta på pockettoppen och jag kan också tänka mig att läsa den.

fredag 19 juni 2015

Tävling hos Anna

Anna på Fantastiska berättelser har en tävling där man kan vinna ett presentkort på 150 kr på cdon.se.



Jag skulle gärna vilja vinna, då cdon har ett erbjudande på pocketböcker; köp 3 för 99:-. Vore perfekt för sommarläsningen!

Mr Grey är här!

Nu har han kommit till Sverige!

torsdag 18 juni 2015

Mina tio favoritpoliser

När jag nyligen läste ut sista delen om Hammarbypolisen, och inte kommer få träffa min favoritpolis Hedvig Gerdin något mer, föddes tanken på att lista mina fiktiva mordutredare.

Här är min tio i topp-lista:

1. Hedvig Gerdin-Hammarbypolisen (Carin Gerhardsen)
All time-favourite:) Otroligt intelligent kommissarie som ofta kommer med sista avgörande pusselbiten när gruppen löser mord.


2. Urusla Andersson- serien om Sebastian Bergman (Michael Hjort & Hans Rosenfeldt)
Skarpsint kriminaltekniker med vass tunga.

3. Gunvald Larsson-Martin Beck  (Maj Sjöwall & Per Wahlöö)
Missar aldrig ett tillfälle till att avlägga en dräpande kommentar.

4. Hercule Poirot (Agatha Christie)
Jag har alltid tyckt om den lille mannen med hatten och portföljen.

5. Monica Figuerola-Milleniumtriologin (Stieg Larsson)
Tränar som en 

6. Vanja Lithner-serien om Sebastian Bergman (Michael Hjort & Hans Rosenfeldt)
Trasig inombords, men en väldigt duktig polis.

7. Linda Wallander-Wallander (Henning Mankell)
Kurt Wallanders dotter, som jag alltid har gillat, både i böckerna och i filmerna.

8. Jenny Hultin-A-gruppen (Arne Dahl)
A-gruppens högsta chef som har stenkoll på allt.

9. Thomas Andreasson-Morden i Sandhamn (Viveca Sten)
Huvudkaraktären i Viveca Stens böcker är sympatisk och inger ofta förtroende hos dem han förhör.

10. Jan Bublanski-Milleniumtrilogin (Stieg Larsson)
Ansvarig utredare för morden som den andra och tredje boken i Milleniumtrilogin handlar om, kör sin stil och och viker inte ner sig ens för chefsåklagaren.

tisdag 16 juni 2015

Scream and shout!

Veckans tema i Kulturkollo är skräck och frågan som ska besvaras är följande:

Vilket är ditt allra bästa blodisande tips i sommarnatten? En film? En bok? En spökhistoria berättad av någon särskilt skrämmande berättare?

En av mina favoritförfattare är John Ajvide Lindqvist och alla hans böcker är läskiga. Om jag ska välja en av hans böcker, tar jag Låt den rätte komma in. Även filmen som baseras på boken får nackhåren att resa sig. Jag kan även rekommendera den amerikanska filmatiseringen av boken; Let me in.

Jag tänkte även passa på att berätta om några tv-serier som jag har en del barndomsminnen kring. Som barn hade jag väldigt livlig fantasi och inbillade mig att det lurade både spöken och mördare lite överallt. På vårt landställe var man tvungen att gå ut för att komma till toaletten och jag var verkligen livrädd för att gå dit när det var mörkt.

Som barn såg jag tv-serierna Kullamannen och Ture Sventon och jag blev verkligen livrädd. Jag minns särskilt att Ture Sventons ärkefiende Ville Vessla brukade gömma sig bakom gardiner och så stack bara spetsarna på hans svarta skor fram. Efter att ha sett det på tv, gick jag i flera månader och ryckte undan långa gardiner bara för att se att det inte stod någon där.
Herregud, vad man utsatte sig själv för, hehe:)

måndag 15 juni 2015

Stockholm Stockholm stad i världen!

Veckans tematrio hos Lyran handlar om Stockholm. Uppgiften är att berätta om tre böcker som utspelar sig i Sveriges huvudstad. Här är min trio:

En dröm från att dö av Emelie Kalen Loxi:
En roman om psykisk ohälsa hos unga som båda bor i Stockholm. Båda huvudkaraktärerna Ellen och Zack lider av psykiska problem. En stark bok jag kan rekommendera!

Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell:
Gardells triologi om när sjukdomen HIV spred skräck på Stockholms gator behöver väl ingen närmare presentation. Även tv-serien som baseras på böckerna, är sevärd!

Flickan under gatan av Roslund och Hellström:
Ett fall som tar kriminalkomissarie Evert Grens och hans kollegor ner under Stockholms gator, till människorna som lever sina liv i underjordens gångar. Enligt mig är det här Roslund & Hellströms bästa bok.


söndag 14 juni 2015

En smakebit på söndag: Hjärta av jazz

Söndag igen och dags för En smakbit på söndag. Igår när jag satt och läste under ett parasoll på balkongen, läste jag ut Sara Lövestams Hjärta av jazz, som jag tyckte var väldigt bra. Jag tänkte därför låta min smakbit komma från den boken.


Hjärta av jazz handlar om femtonåriga Steffi som bor i det lilla samhället Björke. Hon är mobbad i skolan av Karro och Sanja som går i samma klass; de kallar henne könsord, fryser ut henne och slänger hennes strumpor i toaletten, och får de övriga eleverna att hänga på. Den enda ljusglimten i Steffis liv är musiken; hon spelar bas och lyssnar på Povel Ramels texter i Mp3-spelaren. En dag när hon går förbi ett äldreboende, hör hon Povel Ramels musik från ett öppet fönster. Det visar sig att det är pensionären Alvar som är gammal jazzmusiker, som också lyssnar på Povel Ramel. Mellan Steffi och Alvar växer en vänskap fram och Alvar tar med Steffi på en resa tillbaka till 1940-talets Stockholm.

Smakbiten kommer från sidan 189 när Steffi har loggat in på sin sida på en internetsajt som kallas Stället:

I inkorgen blinkar inga nya meddelanden, men i gästboken blinkar tre. Karro skriver aldrig mail till Steffi, nämligen. Kanske skulle det kännas för intimt, kanske skulle det ta udden av förnedringen om ingen kunde se dem. Att klicka på gästboken är detsamma som att acceptera skiten de kastar på henne, hon vet det men hon kan inte låta bli. Dessutom är hon hård som sten.
Det första gästboksinlägget är från Karro och lyder: "Ja hade glömt hur ful du var när ja kom till skolan idag. Ja förstår att inga killar vill ha dig så du måste träffa lebbar på nätet istället."

Ungdomar kan verkligen vara förskräckligt elaka mot varandra ibland. Jag blev nästan illamående av att läsa den här biten.

Titta gärna in på bokbloggen Flukten fra virkeligheten, för att se vad andra bokbloggare läser.

lördag 13 juni 2015

Låt bokhyllan svara på frågor!

Jag hittade den här enkäten på Vargnatts blogg och tänkte att jag kunde besvara den. Den går ut på att välja ut titlar från sin egen bokhylla och besvara frågorna med hjälp av dem:

Är du man/kvinna?
Flickan som lekte med elden (Stieg Larsson)

Beskriv dig själv?
Fangirl (Rainbow Rowell)

Hur mår du?
Tusen gånger starkare (Christina Herrström)

Beskriv stället du bor på?
Fjällgraven (Michael Hjort & Hans Rosenfeldt)

Var skulle du vilja resa?
Jellicoe Road (Melina Marchetta)

Beskriv din bästa vän:
Som James Dean fast snyggare (Niclas Christoffer)

Favoritfärg:
Orange is the new black (Piper Kerman)

Väder just nu:
Jag ger dig solen (Jandy Nelson)

Favoritårstid:
När löven faller (Nicci Gerrard)

Om ditt liv vore ett tv-program, vad skulle det heta då?
Lilla stjärna (John Ajvide Lindqvist)

Vad betyder livet för dig?
Det ljuva livet (Camilla Henemark)

Hur är ditt förhållande?
Stjärnor utan svindel (Louise Boije af Gennäs)

Vad är du rädd för?
Törst (Ricelle Mead)

Dagens aforism:
Mig äger ingen (Åsa Linderborg)

Vilket råd skulle du vilja ge?
Revolt (Suzann Collins)

Motto:
Livet deluxe (Jens Lapidus)

fredag 12 juni 2015

Höstens nyheter från Gilla förlag

Jag såg på Gilla Förlags instagram att de visade några av sina nyheter som utkommer i höst. Alla tre böckerna nedan har enligt mig, väldigt fina omslag:

Mia Öström kommer ut med sin första ungdomsbok; Skuggsommar. Tidigare har hon skrivit barnböcker och en roman för vuxna.



Mats Söderberg ligger bakom succéboken Ramona.



Den här boken är jag väldigt sugen på att läsa; Vad gör man inte av Maja Hjertzell. Boken handlar om tre vuxna syskon som återförenas för att fira sin mammas födelsedag.



Författaren Rainbow Rowell ligger bakom Eleanor & Park samt Fangirl. Jag har läst båda böckerna och tyckte om dem. Jag vet inte riktigt om jag vill läsa den här, jag tyckte inte handlingen var så väldigt intressant. Boken handlar om en kvinna som lever i ett olyckligt äktenskap. När hennes make åker bort och hon ringer honom, har tiden spolats tillbaka och hon samtalar ned sin man som han var för tjugo år sedan och hon får då en chans att ställa allt till rätta.




Bokhoras fotoutmaning

Här följer en sammanfattning av de sju första dagarna i Bokhoras fotoutmaning på Instsgram.

Dag 1: Jag och min favoritbok:


Dag 2: Ett bokmärke:



Dag 3: Läser just nu:



Dag 4: En tidning:




Dag 5: En kokbok:




Dag 6: En bok av en svensk författare:



Dag 7: Ska läsa sen/TBR:



torsdag 11 juni 2015

En fjärde del i Fifty shades

Under vecka 26 kommer E L James , författaren bokom triologin om Fifty shades, ut med en fjärde bok i serien. Boken heter Grey och skildrar hela händelseförloppet i de tidigare böckerna ur Christian Greys perspektiv. Jag har inte bestämt om jag ska läsa den eller inte, men lite sugen är jag.

Bild lånad från bokus.com

tisdag 9 juni 2015

Fiktiva bröllop

Veckans tema hos Kulturkollo är bröllp, mycket med tanke på det stundande prinsbröllopet. Frågorna som Kulturkollo ställer, är:

Vilket är ditt fiktiva favoritbröllop?
Vilka två fiktiva karaktärer är inte men borde vara gifta med varandra?
Det kan vara karaktärer från helt skilda böcker/filmer men som du av någon anledning tycker skulle funka klockrent ihop.

Den första frågan, tyckte jag var svår, då jag uppenbarligen inte har läst så många böcker där det förekommer bröllop. Men ett bröllop jag minns tydligt, är det mellan Kristin och David i Denise Rudbergs roman Väninnan. David har innan vigseln, slagit vad med sina kompisar, som har sagt att han ska få tusen kronor för varje sekund han väntar med att svara ja när prästen har ställt frågan om han tager Kristin till sin äkta maka. Så ska jag göra om jag gifter mig. Skämt åsido, men det här var ett bröllop jag minns tydligt.



Två fiktiva karaktärer som jag tycker borde vara gifta med varandra, är Hermione från Harry Potter och Minoo från Engelsforstriologin, det vill säga böckerna Cirkeln, Eld och Nyckeln.
Båda två är smarta, pålästa och tycker om att läsa. Dessutom är de båda häxor. De skulle nog ha mycket att prata om och kunna besöka bokmässor tillsammans. Sedan tror jag att Hermione skulle lära Minoo att våga ta för sig lite mer.
   

söndag 7 juni 2015

Bloggstafett-böcker att läsa i sommar: Antiloper



Då var det min tur att avge mitt bidrag i Sofies bloggstafett om Bokbloggares bästa boktips inför sommaren. Innan mig bloggade breakfastbookclub om sina tankar kring sommarböcker.



Jag tipsar om boken Antiloper av Ester Roxberg. Boken handlar om Astrid och Ellen som är i övre tonåren. Tjejerna bor i en liten stad, och de lär känna varandra under första dagen i gymnasiet. De är ganska olika; Astrid är ganska osynlig i klassen, lyssnar på indierock och drömmer om att bli rockstjärna precis som sin stora idol PJ Harvey. Ellen är duktig i friidrott, snygg och populär hos killarna. Ändå blir Astrid och Ellen oskiljaktiga. Men på vårterminen i trean går Ellen in i en djup depression och försvinner längre och längre bort från Astrid, som hjälplöst bara kan se på. Astrid slits mellan att ställa upp för den deprimerade Ellen och att följa sina egna drömmar om att lämna den lilla byn de bor i och bli artist.

Den här boken visar på hur det kan vara att ha en nära vän som går in i en djup depression. Den visar även på hur motsägelsefullt det kan vara med psykisk ohälsa: Vissa dagar går Ellen inte ens upp ur sängen. Andra dagar kan hon dyka upp på klassfester och dansa så att hon trollbinder alla killarna.

Boken visar också på hur svårt det kan vara att våga sticka ut, gå sin egen väg och följa sina drömmar, även fast omgivningen bara skakar på huvudet.

Även om ämnet boken behandlar är djupt, är den ändå skriven med en positiv inställning till livet. Det förekommer även många referenser till musik, då det är ett särskilt tips till den som lyssnar mycket på musik, och då främst indiepop och rock.

Näst på tur efter mig i stafetten är Hannah som publicerar sitt inlägg kl 16.
Ikväll kör även Sofie en snabbrepris av stafetten.

Början på slutet

Då var det söndag igen och dags för En smakebit på söndag

Jag läser för tillfället sista delen i Carin Gerhardsens serie om Hammarbypolisen; Falleri fallera falleralla. Gerhardsen härstammar för övrigt från mina hemtrakter Katrineholm. Jag kommer nog gråta när boken är slut, för jag har tyckt mycket om alla poliserna som jag har fått följa i serien. Särskilt min favoritpolis Hedvig Gerdin kommer jag att sakna...:)


När Falleri fallera falleralla tar sin början, är alla i polisgruppen ganska ledsna och trötta. Tidigare händelser har satt spår och skapat motsättningar i gruppen. Som grädde på moset ställs det inför två av de mest brutala morden som Sverige har skådat; en sextioårig kvinna och en liten pojke har blivit brutalt ihjälslagna med en hammare mitt på öppen gata.

Smakbiten kommer från sidan 82 och innehåller självklart min favoritpolis Gerdin och kollegan Andersson:

Gerdin kom tillbaka och slog sig ner i en fåtölj som knappt var värd namnet. Sitsen saknade tyg och bestod i princip av uppfläkt skumgummi.
-Du röker en del, känner jag, sa hon, och viftade med handen framför sig. Har du haft några haschpsykoser?
Rakt på sak, Gerdin i ett nötskal. När hon fann det lämpligt, och det var det bevisligen nu.
Du råkade inte händelsevis lägga märke till att det var fullt av ambulanser och polisbilar här utanför hela dagen igår?
-Jag kan ha sovit. Eller varit i...dimman.
Gerdin såg frågande på Andersson,,som nu i vanlig ordning förväntades veta allt om cannabis för att han spelade gitarr i ett rockband. Han bestämde sig i samma ögonblick för att han vid tillfälle skulle be Gerdin berätta allt hon visste om fåglar.  Eftersom hon hade ett skatbo på huvudet.

Jag vill även passa på att göra lite reklam för en bokbloggstafett om boktips inför sommaren, som pågår idag och som jag deltar i. Jag publicerar mitt boktips kl 15. Den som ligger bakom stafetten är Sofie.http://filo-sofie.blogspot.com/?m=0

En smakebit på söndag anordnas vanligtvis av bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Idag är det dock Astrid Terese som håller i arrangemanget. Titta gärna in på hennes blogg för att se vad andra bokbloggare läser.

lördag 6 juni 2015

Gästblogg hos Liza

Idag gästbloggar jag hos Liza som driver bokbloggen I regnet. Liza låter varje lördag en bokbloggare gästblogga hos henne, för att skapa mer kärlek i bokbloggsvärlden. Så check it out!

Läs min gästblogg här.

Jag vill även påminna om bloggstafetten imorgon där bokbloggare tipsar om sommarläsning! Kl 15 kommer mitt inlägg.

Efter att ha tillbringat lördagförmiddagen med att träna, storhandla och plantera blommor, tänker jag nu krypa upp på min divan med en kopp te och läsa Falleri, fallera, falleralla, Carin Gerhardsens sista bok i serien om Hammarbypolisen.


fredag 5 juni 2015

De 100 bästa ungdomsböckerna

Kulturkollo har listat de 100 bästa ungdomsböckerna genom tiderna. Här är hela listan. Jag har markerat de böcker jag har läst med svart text.


Bild lånad från Kulturkollo

1.Låt vargarna komma-Carol Rifka Brunt

2.Kaninhjärta-Christin Ljungqvist

3.Här ligger jag och blöder-Jenny Jägerfeld

4.Onanisterna-Patrik Lundberg

5.Hungerspelen-Suzanne Collins

6.Divergent-Veronica Roth

7.Cirkeln-Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

8.Det handlar om dig-Sandra Beijer

9.Fel grav och andra berättelser-Kelly Link

10.Förr eller senare exploderar jag-John Green

11.Jag, En-David Levithan

12.En ö i havet-Annika Thor

13.Boktjuven-Marcus Zusak

14.Om jag kunde drömma-Stephanie Meyer

15.Skuggan över stenbänken-Maria Grip

16.Den långa vägen hem-Cynthia Voigt

17.Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag-Sara Ohlsson

18.Imorgon när kriget kom-John Marsden

19.Dansa på min grav-Aidan Chambers

20.I taket lyser stjärnorna-Johanna Thydell

21.Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket,
- Gunnar Ardelius

22.Tänk om det där är jag-Johanna Lindbäck

23.Godnatt Mister Tom-Michelle Magorian

24.Pojkarna-Jessica Schiefauer

25.Det händer nu-Sofia Nordin

26mMomo, eller kampen om tiden-Michael Ende

27.Hjärtans fröjd-Per Nilsson

28.Guldkompassen-Philip Pullman

29.Kanske är det allt du behöver veta-E. Lockhart

30.Du glömde säga hej då-Sarah Dessen

31.Konsten att ha sjukt låga förväntningar, Åsa Asptjärn

32.Nätterna-Malin Isaksson

33.Frost-Maggie Stiefvater

34.Wallflower-Stephen Chbolsky

35.Eleanor & Park-Rainbow Rowell

36.Antiloper-Ester Roxberg

37.Hitta Violet Park-Jenny Valentine

38.Om jag stannar-Gayle Forman

39.Stjärnmärkt osv-Jessica Spotswood

40.Nick & Norahs oändliga låtlista-Rachel Cohn & David Levithan

41.13 skäl varför-Jay Asher

42.Kurt Cobain finns inte mer-Hanna Jedvik

43.Min hemliga dagbok – Adrian Mole 

44.13 ¾ år – Sue Townsend

45.Fråga Alice-anonym

46.Cinder-Marissa Meyer

47.Det är så logiskt alla fattar utom du-Lisa Bjärbo

48.Ondvinter-Anders Björkelid

49.Vad mina vänner inte vet-Sonya Sones

50.Hur kär får man bli?-Katarina von Bredow

51.Isdraken-Mikael Engström

52.Anna och den franska kyssen-Stephanie Perkins

53.Intet-Janne Teller

54.Jag saknar dig, Jag saknar dig-Peter Pohl, Kinna Gieth

55.Livets outgrundliga mysterier-Benjamin Alire Sáenz

56.Jag ger dig solen-Jandy Nelson

57.Tankeläsaren (De utvalda)-Kristin Cashore

58.Ramona-Marta Söderberg

59.Jellicoe Road-Melina Marchetta

60.Innan jag dör-Jenny Downham

61.Oceanen vid vägen slut-Neil Gaiman

62.Önska bort önska nytt- Ingrid Olsson

63.Peters baby-Gun Jacobsson

64.Foxfire-Joyce Carol Oates

65.Legend-Marie Lu

66.Mörkrets tjänare-Holly Black

67.Fjäril-Sonya Harnett

68.Delirium-Lauren Oliver

69.Outsiders-S.E. Hinton

70.Odinsbarn-Siri Pettersen

71.Dårfinkar och dönickar-Ulf Stark

72.Simon och Sophie-Emma Granholm

73.Sandor slash Ida-Sara Kadefors

74.Ulrike och kriget-Vibeke Olsson

75.Den absolut sanna historien om mitt liv 
som halvtidsindian-Sherman Alexie
76.Darkside-Tom Becker

77.Väktarens lärling-Joseph Delaney

78.Pojken i randig pyjamas-John Boyne

79.Artemis Fowl-Eoin Colfer

80.Dyk i-Kate Cann

81.Över näktergalens golv-Lian Hearn

82.Den utvalde-Lois Lowry

83.Spelkortsmysteriet-Jostein Gaarder

84.Vargbröder-Michelle Paver

85.Mörk ängel-Laini Taylor

86.Ful-Scott Westerfeld

87.Kära tjejer-Jacqueline Wilson

88.Berättelser från yttre förorten-Shaun Tan

89.Amuletten från Samarkand, Jonathan 
Stroud

90.Matchad-Ally Condie Ser mitt huvud tjockt ut i den här?-Randa Abdel-Fattah

91.Molnet-Gudrun Pausewang

92.Flyg ollonborre, flyg-Christine Nöstlinger

93.Coconut-Copano Matlwa

94.Systrar i jeans-Ann Brashares

95.Sommaren jag blev vacker-Jenny Han

96.Ljus, ljus, ljus-Vilja-Tuulia Huotarinen

97.Vinterviken-Mats Wahl

98.Chokladkriget-Robert Cormier

99.De vassa tändernas skog-Carrie Ryan

100.Kram-Hans-Erik Hellberg

Jag har läst 25 av böckerna; det vill säga en fjärdedel!

onsdag 3 juni 2015

Bokhoras fotoutmaning

Bokbloggen Bokhora har en fotoutmaning på instagram. Under 30 dagar ska man lägga ut en bild inom olika ämnesområden eller frågor. Jag upptäckte tävlingen idag, men tänkte hoppa på ändå. Jag tänkte att jag kan sammanfatta varje veckas bilder i ett inlägg här varje söndag. Annars finns bilderna från mitt instagram uppe i högra hörnet på bloggen.


tisdag 2 juni 2015

När jag var ung och vacker

Veckans tema hos Kulturkollo är Ungdomsböcker och YA (young adult). Linda på Kulturkollo som skrev inlägget, berättar att hon gärna läser ungdomsböcker och tycker det är synd att många är så snabba med att dela in böcker efter vilken ålder läsaren helst ska ha. Jag har tidigare skrivit om min tidigare komplicerade relation till ungdomsböcker här.

För min del var det inte så länge sedan jag var ungdom, ett konstaterande som då följs av frågan; när slutar man räknas som ungdom? Men jag är 26 år idag, och har Ica-kort och pensionsförsäkring, så jag räknar mig som vuxen.

Frågorna hos Kulturkollo som ska besvaras idag är följande tre:

1. Igår presenterade vi en lista på 100 bra böcker för unga. Vilken bok skulle hamna överst på din lista? Varför?

2. Vilken bok skriven för unga tycker du alla vuxna ska läsa? Varför?

3. Vilken bok skriven för vuxna tycker du passar riktigt bra för ungdomar? Varför?

1. En bok som inte finns med på Kulturkollos lista, är Sanning eller konsekvens av Annika Thor. Boken handlar om tolvåriga Nora. När hon kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet vill hennes bästa kompis Sabina inte längre umgås med henne, utan har börjat hänga med det tuffa gänget i klassen. Den enda som vill vara med Nora är Karin, som blir mobbad.

Jag läste den här boken flera gånger när jag gick i fyran och femman, och jag minns att den speglade väldigt bra hur det var att gå på mellanstadiet. Den tar upp ämnen som vänskap och att våga stå emot grupptryck. Några elever på skolan hade hög status och tog sig rätten att förnedra andra, av olika anledningar. Och så de som Nora, som beskådar det hela.


2. Jag tycker att alla vuxna borde läsa Foxfire av Joyce Carol Oates, för att beskåda vad som kan hända med unga människor när vuxenvärlden sviker. Foxfire handlar om ett gäng tonårstjejer som bestämmer sig för att hämnas på alla vuxna som har behandlat dem illa.

3. Ett par böcker för vuxna som även passar bra för ungdomar, är någon av Khaled Hosseinis böcker, och då tänker jag främst på Flyga drake eller Tusen strålande solar. Hosseinis böcker handlar alla om unga människor i Afghanistan. Böckerna visar på hur det är att vara ung i en annan del av världen, med andra förutsättningar och levnadsvillkor än vad vi har i dagens Sverige.

måndag 1 juni 2015

Mödrar som inte alltid orkat vara mödrar

Veckans uppgift i Lyrans tematrio anknyter till Mors dag som var igår, och är:
Berätta om tre minnesvärda mödrar.

Då jag är intresserad av psykisk ohälsa, valde jag att skriva om mammor med olika psykiska svårigheter. Jag har valt att kalla min trio Mödrar som av olika anledningar inte alltid har orkat vara mödrar:

Mrs Winterson i Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson:
I den här självbiografin berättar författaren om sin uppväxt och hur det var att växa upp med en mor som dels var en tyrann och även var djupt religiös. Mrs Winterson förvarade löständerna bredvid en revolver i köksskåpet och drog sig inte för att låsa sin dotter ute om hon hade misskött sig. En agressiv kvinna som är sårbar innerst inne.



Mia Spinelli i Francesca av Melina Marchetta:
Sjuttonåriga Francescas mamma Mia är radikalfeminist, en uppskattad lärare och har vanligtvis femhundra bollar i luften samtidigt. En dag kommer hon inte upp ur sängen. Francesca tvingas bevittna hur hennes levnadsglada mamma sjunker djupare och djupare in i en depression. En bok om ett allvarligt ämne, som skildras med en humoristisk underton.



Karin i Medan mamma sover av Ingrid Ollson:
Idas mamma Karin arbetar som överläkare, är vacker och trevlig mot alla och familjens hus har en perfekt skött trädgård. Idas mamma är dock gravt alkoholiserad och den enda som vet det är Ida. En gripande skildrig av medberoende och om kampen mot det egna samvetet.


Månadssammanfattning: Maj

Det här har jag läst i maj månad:



Kristalläpple - Ebba Range
Jag ger dig solen - Jandy Nelson
När jag inte hade nåt - Ison Glasgow & Emil Arvidson
Granne med döden - Alex Marwood
Svikaren - Katarina Wennstam
Fangirl - Rainbow Rowell

Antal lästa böcker: 6 stycken. Jag är ganska nöjd med det, med tanke på att vi har haft sjukt mycket på jobbet den här månaden.

Antal lästa sidor: 2260 sidor, varav nästan 500 sidor på engelska. Här är jag nöjd. Bara 200 sidor färre än under förra månaden och då läste jag totalt tio böcker förra månaden. Det visar att jag läste böcker med fler sidor i denna månad.

Antal lästa böcker på engelska: En; Fangirl.

Bästa bok: Fangirl

Största överraskning: Svikaren var bättre än vad jag trodde den skulle vara och Granne med döden var betydligt mer vidrig än vad jag trodde att den skulle vara.

Bloggstafett: Bästa sommarboken

Nu på söndag; 8 juni, håller Sofie på filo-sofie i en bloggstafett där bokbloggare ska ge sina bästa boktips inför sommaren. Jag ska självklart vara med och mitt inlägg ska postas kl 15! Stafetten börjar kl 8 på Sofies blogg och varje timme är det en bokbloggare som postar ett inlägg med boktips, fram till kl 21 på kvällen, då stafetten avslutas hos Sofie.

Här är listan på alla deltagare samt tider för när alla ska publicera sina inlägg:

8:00 Sofies bokblogg, 

9:00 Sincerely Johanna

10:00 Västmanländskans bokblogg,

11:00 Bokstaden 

12:00 The World I Live In

13:00 Sagan om sagorna

14:00 Breakfast book club

15:00 Lady Library (!)

16:00 Hanna  

17:00 Agnes bokblogg

18:00 Inuti en bok

19:00 Bokintresse,

20:00 Bokbeate

21:00 Sofies bokblogg 

Nu återstår bara att bestämma sig för vilken bok jag ska tipsa om.