tisdag 30 december 2014

Bokrecension:Den stumma flickan

Bok:Den stumma flickan
Författare:Micahel Hjort & Hans Rosenfeldt
Förlag:Norstedts
Serie:Sebastian Bergman#4
Favoritkaraktär:Vanja Lithner

Den stumma flickan är den fjärde boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och hans kollegor på riksmord.Vi får följa de fem personerna på riksmord privat och även när de löser ett fall;I Torsby har en hel familj mördats.Vittne till händelsen blir tioåriga Nicole,en släkting till familjen,som lyckas fly undan mördaren och gömmer sig i skogen.Riksmordkomissionen kallas in för att lösa fallet och hitta Nicole innan mördaren gör det.

Sebastian och hans kollegor är ett gäng härliga personligheter. Jag har läst de tidigare böckerna i serien och det som är mest intressant att följa karaktärerna privat.Hjort & Rosenfeldt lyckas också med konsten att byta berättarperspektiv på ett elegant sätt.När historier ska berättas ur flera karaktärers perspektiv,väljer en del författare att exempelvis ge karaktärerna vartannat kapitel där läsaren får följa en viss person i det kapitlet. Hjort & Rosenfeldt växlar istället perspektiv ofta,och genom att tala om för läsaren vem det är som tänker,säger eller handlar genom att skriva ut karaktärens namn.Vid ett tillfälle är poliserna Billy och Jennifer i Kiruna och besöker en gruva och läsaren får då först veta Billys tankar i ett stycke,varpå nästa stycke börjar med "Jennifer kände" och då förstår läsaren att det nu är Jennifers tankar som redovisas.

Några trådar i intrigen förblir olösta när boken är slut.Det finns möjlighet att läsaren får svar på dessa ifrågor i nästa bok.

Som avslutning sker en riktig cliffhanger,något som verkar vara återkommande i den här bokserien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar