måndag 2 mars 2015

Tre böcker om kvinnor

På söndag är det Den internationella kvinnodagen.Temat i Lyrans tematrio denna vecka, är därför texter om kvinnor. Lyrik,faktaböcker,romaner och andra texter som handlar om kvinnor. Här är mik tematrio, varav två av tre handlar om unga kvinnor.

Innan löven faller - Nicci Gerrard:
I boken får vi följa de tre systrarna Stella,Edie och Jude.Den äldsta systern Stella är populär;både bland kompisar och killar. Lillasyster Jude är mobbad och flyr verkligheten genom att läsa fantasyböcker.Mellansystern Edie är djupt förälskad för första gången i sitt liv;  i Ricky,som har hoppat av skolan och fördriver tiden med att rulla cigaretter.En tragedi vänder upp och ner på de tre systrarnas liv.En gripande bok om att vara ung och kär och att sakna något som aldrig kommer åter.

De osannolika systrarna Mitford - Cecilia Hagen:
En fackbok om de sex systrarna Mitford, som trots att de växte upp i samma hem,kom att bli väldigt olika. Nancy blev författare,Jessica blev aktiv kommunist,Diana och Unity blev nazister och umgicks med Hitler, Deborah blev hertiginna på en gods och Pamela höll sig undan och var mest för sig själv.Cecilia Hagen bjuder på sex stycken härliga porträtt av de olika systrarna. Jag minns att jag använde mig av den här boken när jag gjorde ett fördjupningsarbete om Andra Världskriget, när jag gick i nian.
1Lilla stjärna- John Ajvide Lindqvist:
Teres är en flicka med absolut gehör.Hon kan sjunga alla toner helt perfekt.Teresa är en helt vanlig flicka,bortsett från att hon är lite mindre populär och lite fulare än alla andra.Teres och Teresa träffas på ett forum där ungdomar kan publicera egenskriven poesi, och blir bästa vänner.Båda bär på mycket ilska; mot vuxna och mot andra ungdomar i flickornas närhet och de tvekar inte att hämnas.
En obehaglig bok om vänskap,idoldyrkan som närpå blir en besatthet och en svikande vuxenvärd.

10 kommentarer:

 1. De osannolika systrarna Mitford har jag läst och den tyckte jag om.

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av dessa. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 3. Mitfordsystrarna är mycket intressanta! de båda andra har jag inte läst

  SvaraRadera
 4. Där fanns ju många fruntimmer.

  SvaraRadera
 5. Lilla stjärna var fruktansvärt obehaglig, minns jag...

  SvaraRadera
 6. Tre olästa titlar! Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 7. Här var det faktiskt bara den första boken jag inte läst. De osannolika systrarna Mitford var intressant o riktigt bra skriven. :)

  SvaraRadera
 8. Lilla stjärna var verkligen obehaglig, men bra. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 9. Tack för bra tips! Jag känner mig väldigt lockad av Innan löven faller.

  SvaraRadera