Sidor

fredag 28 augusti 2015

Kvinnoalfabetet: C

Den här veckan, är det dags för bokstaven C i Lindas Kvinnoalfabet. Jag kände att det var svårt att komma på författare jag tycker om som börjar på C, så det blev ganska musikinfluerat i svaren idag.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?

Christina Herrström. Hennes bok Tusen gånger starkare borde alla som arbetar med barn och ungdomar läsa.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Christine "Crissy" Hynde, sångeska i The Pretenders. En duktig sångerska med en väldigt personlig röst.3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Constance "Connie" Booth. Hon skrev humorserien Fawlty towers, Pang i bygget på svenska, tillsammans med sin dåvarande make John Cleese, och gjorde även rollen som Polly Sherman i serien. Ofta när det pratas om den tv-serien, lyfts enbart John Cleese fram, även fast de skrev den tillsammans. Fawlty towers är för övrigt en av de roligaste serier jag vet.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Den irländska pop- och rockgruppen Cranberries med sångeskan Dolores O'riordan.


2 kommentarer:

  1. Kul med musik! Håller med om att det är synd att Booths inte lyfts fram mer. Lite typiskt.

    SvaraRadera
  2. jättefina val! inte visste jag attdet är en kvinna som ligger bakom Fawlty Towers!

    SvaraRadera