Sidor

onsdag 13 maj 2015

Att bryta mot normen

Veckans två frågor hos Kulturkollo, handlar om att bryta mot normer. Här är de två frågorna med mina svar inunder:

1. Berätta om någon som vågat eller vågar bryta normer och gränser och som är en förebild för dig. Det kan vara en känd person, eller någon du känner, en verklig person eller en fiktiv karaktär. Det viktigaste är att det är en person som inspirerat dig på något sätt.

Jag minns väldigt tydligt en sommar då jag var tretton år och läste Johanna Nilssons bok Flickan som uppfann livet. Den handlar om fjortonåriga Fanny som har valt bort att umgås med sina jämnåriga klasskamrater. Istället söker hon sig till skogen och hon blir vän med en av sina lärare.

Jag hade aldrig upplevt en kraftig ångest när jag läste en bok innan jag läste denna. Dock fascinerandes jag av Fannys förhållningssätt till omgivningen; hon gick sin egen väg och bryr sig inte om vad andra tycker och tänker om henne. Som trettonårig var jag trött på alla högljudda högstadiekids och drömde om något större än den lilla förorten jag växte upp i. Karaktärer som Fanny fick mig att inte känna mig lika udda och ensam som jag nog hade gjort annars.2. Berätta om en film eller bok som skulle kunna få titeln ”bortom normen”. Förklara gärna vad det är som gör boken eller filmen så bra.

Änglagård, alla gånger. Jag har nog sett den första filmen trettio gånger. Filmen handlar om Fanny som ärver ett stort hus av sin morfar när han dör. Hon reser till huset som ligger i en liten by på landet tillsammans med sin vän Zac. De anländer i skinnställ och solglasögon och invånarna i byn har inte sett något liknande tidigare. Fanny och Zac vänder upp och ner på allt det invanda i byn. Den här filmen skildrar verkligen hur rädsla för det okända kan resultera i hat och osämja.


8 kommentarer:

 1. Det är just det du beskriver, att alla ska kunna förstå att de inte är de enda som är annorlunda, som jag tycker är så viktigt med normbrytande kultur. Och Änglagård, hjälp vad nostalgisk jag blir!

  SvaraRadera
 2. Tack! Det känns bra att ha tolkat uppgiften så. Ja, Änglagård är verkligen nostalgi.

  SvaraRadera
 3. Ja, de där "typerna" som dyker upp där på landsbygden är verkligen inte enligt normen. Synd bara att jag inte alls klarar av att se filmer med Helena Bergström :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är är den enda filmen med henne som jag gillar. Har annars också lite svårt för henne.

   Radera
 4. Jag är inte bekant med någon av dessa titlar. Av Johanna Nilsson läste jag dock Hon går genom tavlan, ut ur bilden när jag var i samma ålder. Den handlar om en flicka som blir mobbad och senare i livet intagen på psyk. Det är ju också ett sätt att bryta normer: att skriva om psykisk ohälsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut är det så! Jag tycker att "Hon går genom tavlan" är bättre än "Flickan som uppfann livet", även om jag på den tiden identifierade mig mer med huvudpersonen Fanny.

   Radera
 5. Åh, Änglagård, så bra normbrytare!

  SvaraRadera