Sidor

fredag 24 april 2015

En som är gammal i gemet

Veckans fråga i den här veckans bokbloggsjerka hos Annika, kommer ursprungligen från Koko:

Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

När jag var i åldern elva till fjorton år, läste jag väldigt mycket klassiker. Jag älskade Vilhelm Mobergs svit om Utvandarna och minns att jag kånkade tre av de tunga böckerna i serien i famnen på tåget, när jag pendlade till och från min farmor och farfar på sportlovet när jag gick i femte klass.

Min favorirklassiker som jag tänker tipsa om idag är dock en annan, nämligen Jerusalem av Selma Lagerlöf.
Jerusalem utkom år 1902 och utspelar sig i den lilla byn Nåås i Dalarna. Gertrud och Ingemar är båda två i tjugoårsåldern och har ett gott öga till varandra. Byn pränglas av en god stämning och alls invånarna är trygga med varandra. En dag dyker en äldre herre upp. Hans namn är Hellgum och han säger sig är skickad av Gud för att predika för invånarna i byn. I början är de flesta skeptiska till Hellgum men när han lyckas göra så att Ingemars syster Karin som under många år har varit förlamad i benen, helt plötsligt kan gå igen, börjar Hellgum få fler och fler anhängare. Gertrud blir intresserad av Hellgum, men Ingemar anser att Hellgum prat bara är nonsens. Ingemars och Gertruds kärlek hotas nu och särskilt när Hellgums anhängare ska flytta med honom till Jerusalem. Ska Gertrud följa med, eller ska hon stanna i byn hos sin älskade?

Jag har läst den här boken flera gånger och jag tycker framförallt om karaktärerna samt kärlekshistorien. Jag tycker att en del äldre böcker kan vara tunglästa, men Jerusalem är lätt att komma in i. Jag kan även rekommendera tv- serien med samma namn som är gjord efter boken. Den stämmer bra överens med boken och många bra skådespelare medverkar; bland annat Pernilla August och Lena Endre.

22 kommentarer:

  1. Mobergs Utvandrarna är en serie som jag vill läsa om. Selma Lagerlöf skulle jag vilja läsa mer av. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också tänkt att jag ska läsa om Utvandrarna ngn gång

      Radera
  2. Klassiker intresserar mig inte just nu.

    SvaraRadera
  3. Under en period var inte jag heller så intresserad av klassiker.

    SvaraRadera
  4. Selma Lagerlöf hör till de författare vars böcker jag själv skulle vilja läsa fler av nu. Visst blev det många klassiker också i "bokslukaråldern" 11-14, förutom Stephen Kings böcker då även i mitt fall (konstig blandning man hade!). :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst ganska många Selma Lagerlöf. Jag tycker om hennes böcker.

      Radera
  5. Jerusalem är en riktigt bra bok!

    SvaraRadera
  6. De flesta klassiker jag läst läste jag innan jag var 30 och nu finns det inte så många kvar som jag verkligen vill läsa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nga klassiker kvar som jag skulle vilja läsa, bland annat ngt av Jane Austen.

      Radera
  7. Jag tycker det kan vara roligt att läsa klassiker någon gång ibland. Jag har varken läst Jerusalem eller Utvandrar-serien, även om jag har tänkt läsa båda. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är likadan; ibland känner jag för att läsa klassiker och gör då det. Trevlig helg till dig med!

      Radera
  8. just Jerusalem har jag inte läst men gillar Selmas böcker, hon kan berätta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. och Vilhelm Moberg har jag läst och gillade Utvandrarna väldigt mycket (inte hundra år än)

      Radera
    2. Jag gillar också hennes böcker. Det var därför jag valde att tipsa om Jerusalem; Utvandrarna är inte hundra år, annars hade jag bara skrivit om den:)

      Radera
  9. Utvandrarsviten är verkligen otroligt bra, och efter att ha sett tv-serien är det svårt att inte höra Max von Sydows röst i Karl-Oskar. Jag har inte läst Jerusalem, eller sett tv-serien, men jag köpte alla Selma Lagerlöfs böcker på en bokrea för länge sedan och har tänkt ge mig i kast med dem någon gång. Gösta Berlings saga och Kejsaren av Portugallien har jag läst och tyckt om.
    http://wp.me/p5584u-ss

    SvaraRadera
  10. Jerusalem är en av de klassiker som står i min bokhylla i väntan på att bli läst :)

    SvaraRadera
  11. Utvandrarserien har jag läst ett par gånger och tycker den är bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst den en gång. Kanske dags för en omläsning snart.

      Radera
  12. När jag tänker på dina resa till din farmor och farfar undrar jag hur många av dagens barn som kommer släpa med sig klassiker istället för skärmar? Jag läste en hel del klassiker som barn när det inte fanns annat att göra.

    SvaraRadera
  13. Bra fråga!Jag har också funderat mkt på det; de säger att dagens barn har sämre läsförståelse och jag har också undrat om alla plattor och smartphones påverkar bokläsandet och även språkutvecklingen.. Funderar på att skriva ett inlägg om det så småningom...

    SvaraRadera